Martina Moliis-Mellberg

Pisces SZN

önskar jag hade en hund en sån du vet vi såg
på tunnelbanan såg ut som långben den var så
glad ville bara vara med oss jag förstod den
önskar jag kunde göra dig så glad att du bara
ville vara med mig eller ännu hellre jag fick
vara hunden

Efter den sparsmakade överlevnadssången falk ger Martina Moliis-Mellberg nu ut en kärlekssaga i fiskarnas tecken. Det handlar om passion, beundran och olycklig kärlek. Hela tiden strömmar två stråk genom texten: rädslan och humorn, som ibland är underligt besläktade.

Här syns spår av Tua Forsström, Anne Carson, Maggie Nelson, Sapfo och Eva-Stina Byggmästar. Men mest av Martina Moliis-Mellberg själv.
 

Recensioner

Intrycket av Martina Moliis-Mellbergs nya diktsamling är rakt igenom naket och trovärdigt. När diktjaget droppar förälskelsestora ord som 'att träffa dig förändrade allt', eller 'du var som att röra himlen', tvivlar recensenten inte på att det är sant.
Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet

Jag gillar verkligen Moliis-Mellbergs sätt att uttrycka sig. Att lära sig leva utan den man älskar är inte lätt, och detta skildrar hon med en befriande, sårbar ärlighet. Det är så ångestfyllt, att det ibland blir nästan patetiskt, men det inser författaren, och rundar av med humor.
Janet Wallsten, Österbottens Tidning

Inget gör så ont som ett brustet hjärta. Aldrig är vi så ensamma som när vi älskar utan svar. Och förutom kärlekslycka finns det knappast någonting som är lika svårt att förvalta litterärt som kärlekssorg. Det är så gjort. Men också så stort att hatten ska av för den diktare som är beredd att slå pannan blodig i denna fallgrop. Och det är Moliis-Mellberg i pisces szn.
Freja Rudels, Åbo Underrättelser

Alla vi som väntar på en, gärna tvåtusen sidor tjock, uppföljare till Martina Lowdens enastående bok Allt kan med fördel läsa en annan Martina. Nämligen Martina Moliis-Mellberg. I nya boken är hon ljuvligt Lowdensk när hon skriver att hon "hällde ut små dagboksnycklar på golvet men ingen passade".
Ica-Kuriren

Moliis-Mellbergs bok känns som en uppriktig tematisering av kärlekens ljuvhet och flyktighet och imponerar mest som stilsäker och idiomatisk generationsskildring av 2020-talets unga vuxna. [...] Berättelsen berör genom sin lyriska skönhet och drar en med sig i sina stämningar.
Anna Möller-Sibelius, Vasabladet

Pisces SZN

15.00 € 20.00 €

Köp