Malin Klingenberg & Maria Sann

Skelettet

Jag undrar om mitt skelett drömmer om att få spöka på ett nöjesfält.
Jag undrar om mitt skelett också svettas när vi springer.
Jag undrar om mitt skelett trivs i min kropp.
Jag undrar om mitt skelett kommer att sakna mig när jag är död.

Det är maskerad. Teo är kanin, Olivia är robot och Alvin är häst. Och Roni är ett skelett. Teo blir så rädd för Roni att han springer sin väg. I farten snubblar han på sina långa kanintassar och skadar sig. 

- Det verkar som om armen har gått av, säger läkaren på sjukhuset. Vi ska titta på ditt skelett. Har Teo ett skelett inne i sin kropp?
- Alla har ett, säger mamma.

Hjälp! Tänk om lillebror kan se mammas skelett där inne i magen. Tänk om han blir rädd? Skelettet är en berättelse om rädslor och att övervinna dem.

 

Recensioner

Klingenberg som är bra på att skriva roligt, drar ner på skojtempot och landar i en text som är uppfinningsrik, mångbottnad och totalt solidarisk med barnjaget. [...] Som i tidigare bilderboken Främlingarna (2021) kollaborerar Klingenberg med en av våra vassaste illustratörer, Maria Sann. Hade detta varit en pardansuppvisning hade de hamnat högst på prispallen. Sann excellerar i att driva bläddringen framåt med överraskande bildlösningar och -vinklar som framhåller barnjagets perspektiv. [...] Läs själva så får ni se hur Klingenbergs och Sanns slipade bilderboksjuvel Skelettet växer för varje omläsning till en fyndig fullträff som både bokstavligt och metaforiskt kryper under huden på såväl protagonist som läsare.
Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet

Att sätta barnperspektivet i fokus genom en jagberättare är ett genidrag av Malin Klingenberg. Som läsare sugs man på ett helt annat sätt in i berättelsen än om den hade förmedlats genom en allvetande berättare, och för barnläsaren blir det lätt att leva sig in i jagets känslor och funderingar. Texten har humor utan att bli skojfrisk och ömhet, och en stor respekt för barnets känslor och upplevelser. Här är det tillåtet att undra, ställa frågor och uttrycka känslor utan mothugg. Text och bild samarbetar som bäst när de kompletterar varandra och det gör de sannerligen i denna bok. Maria Sanns illustrationer säger allt det som inte uttrycks i ord men som ändå är väsentliga bitar av berättelsen.
Julie Ebbe, Svenska Yle

Skelettet behandlar stora frågor om rädsla för det okända på ett lättsamt, men ändå inte ett förlöjligande sätt. Teos frågor om skelett, kroppen och livet tas på allvar och hans funderingar väcker säkerligen diskussion hemma hos läsaren. [...] Illustrationerna speglar berättelsen på ett finurligt sätt. [...] På sista uppslaget ser vi att alla är lika inuti - alla har ett skelett. Detta är bara ett av många sätt som Malin Klingenberg tillsammans illustratören Maria Sann lyckats knyta samman berättelsen med bilderna på ett kreativt sätt.
Matilda Londen, Åbo Underrättelser

Skelettet

20.00 €

Köp