Susanna Sucksdorff & Tiia Strandén (red.)

Tråkboken

Livet är inte en fest. Livet är krämpor, inköpslistor, kollektivtrafik, trasiga maskiner, städning och sopsortering. De flesta av oss har accepterat faktum, men hur mycket av vardagen har hittills fått plats i litteraturen? Nej, just det, knappast något alls.

Därför har vi gjort Tråkboken. Vi vill bejaka och lyfta fram vardagen som inte är en transportsträcka mellan festerna, utan faktiskt utgör 90 procent av ditt liv!

Vi människor tenderar att uppleva det som lyfts fram i litteraturen som värdefullt och då är det ju lätt hänt att vi känner oss meningslösa där vi står och fyller diskmaskinen eller kämpar med svåra förpackningar. Men om vi i stället väljer att bejaka vardagssysslorna kan oanade djup uppenbara sig. Så nu behöver du inte längre skämmas över att du lägger mycket tid på att stryka skjortor, ordna bokhyllan i färgordning eller planera veckoslutsmenyn senast på tisdag. Ta ett kliv ut ur garderoben, medge att du är tråkig och njut av det!

Projekt Tråkboken har räddat otaliga middagar när samtalsämnena tryter, pröva själv.

Med texter av Ralf Andtbacka, Eva-Stina Byggmästar, Mikael Crawford, Michel Ekman, Ted Forsström, Tua Forsström, Katarina Gäddnäs, Pia Ingström, Malin Kivelä, Kaj Korkea-aho, Merete Mazzarella, Richard Nordgren, Torsten Pettersson, Tapani Ritamäki, Johan Schalin, Mikaela Strömberg, Susanna Sucksdorff, Antonia Sucksdorff-Selkämaa, Lars Sund, Lisen Sundqvist, Hannele Mikaela Taivassalo, Philip Teir och Tomas Träskman.

Recensioner

Antingen älskar man den:

Redan när jag läst några rader in Tråkboken var jag med på noterna. Intresset höll i sig ännu efter att jag tagit del av den sista av de drygt tjugo texterna i antologin ...

Bokens styrka kan formuleras i två ord, välskriven och variation

... en långlivad bok man gärna återkommer till ...

Camilla Lindberg, Västra Nyland

Boken är en underhållande och insiktsfull antologi . Principen synes vara: det är inte losers som har tråkigt, utan alla. Mesta tiden.

Ragnhild Artimo, Forum för ekonomi och teknik

"Tråkboken" allt annat än tråkig

"Tråkboken" är inte det minsta tråkig i sitt upplägg. Författarna har använt sig av vitt skilda stilar och jag tror att alla kan hitta någon text som talar speciellt till en själv.

Caroline Mård, Österbottens Tidning

Eller så dissar man den

"Tråkboken" ingen läsfest

Boken som helhet är en spretig lättviktare - som pendlar mellan försök till må-bra texter och litterära skisser av existentiellt grubbel

... Trist att "Tråkboken" inte är mer ledsam och mindre lättsam.

Patrick Back, Vasabladet

... lite för många bidrag är helt enkelt lite för tråkiga ...

Erik Bergkvist, Hufvudstadsbladet

De medverkande skribenterna visar upp sin tråkighet, stoltserar med den, skriver om och runt den . Men slutresultatet blir, trots goda intentioner, som man kunde vänta sig: tråkigt.

Sonja Mäkelä, Ny Tid

Ovanligt tråkigt om tråkighet

Det finns också i många av boken bidrag en koketterande gnällighet över småsaker. Krånglande maskiner eller resor till jobbet behandlas som om de vore existentiella prövningar.

Benita Mattsson-Eklund, Tidningen Åland

Tråkboken

4.44 €

Köp