Helsinki-filmi köper rättigheterna för filmoption på Erlandssons Pärlfiskaren

Filmbolaget Helsinki-filmi har köpt rättigheterna för filmoption på Karin Erlandssons barnbok Pärlfiskaren (fi. Helmenkalastaja), 2017. 

Pärlfiskaren är berättelsen om Miranda som besluter sig för att hitta drottningrikets mest eftertraktade pärla, den mytomspunna Ögonstenen. Hon får sällskap på sitt äventyr av lilla Syrsa, vars speciella förmåga medför större faror än vad flickorna kan ana.

– Att få se världen jag skapat överföras till filmduken är en så hisnande stor dröm att jag knappt vågar tänka på det, säger Karin Erlandsson.

– Vi på Helsinki-filmi är jätteentusiastiska över det här projektet. Det kommer inte att vara helt lätt att överföra fantasivärlden som Erlandsson skapat till vita duken, men intressant kommer det att bli. Det ska bli spännande att adaptera romanen till filmmanus, säger Tia Ståhlberg som producerar filmen.

Pärlfiskaren utgör första delen i den fyrdelade serien Legenden om ögonstenen. Pärlfiskaren vann förlaget Schildts & Söderströms barnbokstävling, belönades med Runeberg Junior-priset och blev nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris samt till Arvid Lydecken-priset.

Bokserien publiceras i Sverige från nästa år, där den utges i samarbete mellan Schildts & Söderströms och Bonnier Carlsen. Bokens utlandsrättigheter har också sålts till Estland och Bulgarien.

Karin Erlandsson (f. 1978) är författare och journalist. Hon bor på Åland. Utöver bokserien Legenden om ögonstenen har Erlandsson skrivit tre vuxenromaner och tre faktaböcker.

Helsinki-filmi är ett av Finlands största produktionsbolag. Helsinki-filmi har producerat bland annat Tom of Finland (Dome Karukoski 2017), Koirat eivät käytä housuja (JP Valkeapää 2019) och Teräsleidit (Pamela Tola 2020).

Schildts & Söderströms är Finlands största svenskspråkiga bokförlag. Kustantamo S&S, som är en del av Schildts och Söderströms, är Erlandssons finskspråkiga förläggare. Schildts & Söderströms äger en fjärdedel av Helsinki Literary Agency, som representerar finländska författare vid försäljning av utlandsrättigheter.

 

Mer information:

Helsinki-filmi

producent Tia Ståhlberg: tia.stahlberg@helsinkifilmi.fi, tfn 040 762 4337

Schildts & Söderströms

VD Mari Koli: mari.koli@sets.fi, tfn 045 657 9808

Helsinki Literary Agency

litterär agent Urpu Strellman: urpu@helsinkiagency.fi, tfn 040 737 5535