Anna-Maja Henriksson. Makten och ärligheten

Anna-Maja Henriksson. Makten och ärligheten

När coronapandemin härjade som värst våren 2020 befann sig justitieminister Anna-Maja Henriksson plötsligt i centrum för finländarnas uppmärksamhet. Paniken spred sig och många ville stänga ner hela samhället. Vad sade lagen egentligen om pandemier, skolstängningar, utegångsförbud och restriktioner?

I sin biografi tar journalisten Annika Hällsten med läsare bakom kulisserna i kvintettens diskussioner om pandemihanteringen. Och trots att fokus ligger på politiken är det här även berättelsen om människan Anna-Maja Henriksson, om hur hon växte upp i Jakobstad med en ensamförsörjande mamma och lärde sig att klara sig på egen hand.

Hårt arbete och en stark känsla för rättvisa är egenskaper som fört Anna-Maja Henriksson framåt i livet. En ytterligare drivkraft har varit en vilja att påverka på högsta nivå, att sitta med vid de bord där besluten fattas. Att göra ärlig sakpolitik i populismens tidevarv är en strategi som ofta stött på hårt motstånd, men för Anna-Maja Henriksson har det varit vägen till makten.

– Det finns alldeles för få biografier om kvinnor med makt, så den här boken fyller ett verkligt tomrum. Än mer intressant blir den för att den är skriven av Annika Hällsten, en erfaren och politiskt obunden journalist som vågar ställa också obekväma frågor, säger förläggaren Martin Welander.

Anna-Maja Henriksson. Makten och ärligheten utkommer i oktober. Boken utkommer samtidigt på finska på Kustantamo S&S.