Juha Kanerva

Alltid IFK

Stadens stolthet sedan 1897

En gång IFK, alltid IFK

Under den tid HIFK funnits har det gjorts revolution och krigats, och det egna språket och kulturen har försvarats. Alla dessa omvälvningar avspeglas i föreningens verksamhet.

I 125 år har Helsingfors IFK varit en av våra mest framträdande idrottsföreningar. I lagsporterna fotboll, ishockey och handboll har framgångarna genom åren varit stora. Men också i mindre grenar som friidrott, bowling, cykling, boxning och golf är HIFK att räkna med.

För att gå till botten med historien om HIFK har Juha Kanerva använt sig av ett unikt arkivmaterial och gjort ett stort antal personintervjuer. Resultatet är en berättelse om segrar och förluster, om ödesmättade ögonblick och starka personligheter. Det här är samtidigt en berättelse om Helsingfors, och i förlängningen om det självständiga Finland under 1900- och 2000-talen. Samhället har förändrats och idrotten likaså. Men grunden för HIFK:s verksamhet, kamratskapet, har bestått.
 

Recensioner

När tidigare böcker om HIFK främst varit kronologiska historiker och biografier av spökförfattare, och inget ont med det, har Kanerva valt en annan utgångspunkt. Han har forskat i arkiv och gammalt tidningsmaterial över händelser, skeenden, idrottare och ledare i HIFK:s historia och skrivit ihop en underhållande och till och med lite ögonbrynshöjande läsupplevelse. [...] Alltid IFK Stadens stolthet sedan 1897 är ett välkommet, fräscht och personligt grepp att porträttera HIFK och föreningens innersta väsen.
Niklas Lönnqvist, Hufvudstadsbladet

Alltid IFK är mycket vacker layoutad, tempostarkt berättad och helt fristående jubileumsbok. Författaren tar tillvara de spännande historierna och tvekar inte inför de känsliga frågorna. Det är en oerhört fascinerande blandning av idrottshistoria, minoriteters kamp och en storstads krokiga utveckling. Ur ett svenskt, i jämförelse fullkomligt händelselöst idrottshistoriskt perspektiv ter sig den komplexa klubbens berättelse oerhört fängslande.Även språkligt erbjuder boken många härliga aha-upplevelser. Att värva heter kapa, en jacka är en kappa etc. Både översättaren Tobias Pettersson och Schildts & Söderströms förlag har lyckats matcha de höga krav Juha Kanervas utomordentliga berättelse ställer.
Magnus Sjöholm, maxtiotar.blog

Alltid IFK

36.00 €

Köp