Tuva Korsström
Älvan och jordanden
En biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström
Tilldelat Svenska litteratursällskapets Tollanderska pris 2019
Tuva Korsströms bok handlar om författaren Mirjam Tuominen och bildkonstnären Torsten Korsström samt om deras barn Kyra och Tuva. Tyngdpunkten ligger på Mirjam som genom sin genialitet och starka personlighet kom att dominera resten av familjen.
Mirjam Tuominen debuterade 1938 med novellsamlingen Tidig tvekan. En mycket märklig debut, skrev Hagar Olsson i sin berömmande recension. Mirjam och Torsten gifte sig ett år senare, på tröskeln till vinterkriget. Torsten hade blivit seminarielektor i Nykarleby, men var inkallad under nästan hela krigstiden. Som glödande pacifist och antinazist kände sig Mirjam ensam och olycklig i småstaden. När kriget var slut var också äktenskapet över.
Under en lång och plågsam skilsmässoprocess pendlade Mirjam mellan Nykarleby och Helsingfors medan hon etablerade sitt författarskap med titlar som Besk brygd, Stadier, Bliva ingen. När hon slutligen flyttade till Helsingfors med döttrarna blev Torsten kvar som en omtyckt lärare i seminariestaden.
För Kyra och Tuva blev det med åren så att Mirjam representerade det mörka: vredesutbrott, mentala problem, sjukdom och ökande isolering. Totti stod för somrar i Korpo skärgård, glädje och umgänge med en stor släkt.
När Tuva Korsström går in i Mirjam Tuominens liv och produktion gör hon det både som dotter och litteraturkritiker. Hon förmår se på sin mor med distans och med beundran för ett författarskap som just nu upplever en renässans.
Recensioner
Tuva Korsström skriver fram sin värld med konkretion, sinnlighet och analytisk distans, de förhållanden som formade hennes far- och morföräldrar, föräldrar och henne själv. Släkthistorien blir också finlandssvensk 1900-talshistoria.
Att det samtidigt blir en berättelse om det egna jagets uppväxt och prägling är ofrånkomligt. För boken är också en överlevnadshistoria med allmängiltig bredd trots dess extrema förtecken. Eller kanske just därför. Förluster och oförrätter, längtan och ensamhet, rädsla och otrygghet och barnets skyddsmekanismer blir så smärtsamt tydliga i det drama som målas upp.
Åsa Stenvall-Albjerg, Hufvudstadsbladet
Älvan och jordanden är också ett stycke finlandssvensk kulturhistoria med en hel del betydelsefull namedropping, där många kända gestalter passerar revy. Tuva Korsström har rest ett ömsint monument över sina föräldrar Mirjam Tuominen och Torsten Korsström.
Henrik Othman, Österbottens Tidning
Släkthistorien blir på det här viset också finlandssvensk 1900-talshistoria. Kriget och efterkrigstiden, olika orter blir rum också för läsaren att känna igen sig i. Steg för steg får vi lära känna hennes människor. Läsaren drivs framåt mot den katastrof som måste komma, föräldrarnas skilsmässa och förbudet för flickorna att umgås med pappan, det utdragna sönderfallet och moderns tilltagande paranoia och ilska.
Benita Mattsson-Eklund, Ålandstidningen
Tuva Korsströms biografi Älvan och jordanden om hennes föräldrar Mirjam Tuominen och Torsten Korsström är en stor läsupplevelse. Den engagerar som människoskildring och tidsdokument och väcker många tankar, inte minst om skapande och destruktivitet.
Anna Möller-Sibelius, Vasabladet
detta är utan tvekan en av årets bästa böcker i sin genre.
Peter A. Sjögren, Min läsning-blogg
En dotters ömsinta och klarsynta skildring av föräldrarnas konstnärskap och liv. Om en uppväxt i ljuset av deras kärlek, skapande, sorg och sjukdom.
Ystads Allehanda, Smålandsposten m.fl.
Det är Tuva Korsströms förmåga att mejsla fram ambivalensen som gör läsningen mest drabbande, och det gäller också hur hon beskriver sig själv. Hon upprättar en sorts intim distans som gör det möjligt för en främmande läsare att komma nära utan att för den skull klafsa allt för långt. Fokus ligger tätt inpå huvudpersonerna, men de knyts till händelser som påverkat oändligt många fler: krigen, Förintelsen, nationsbygget Dessutom är det ett rakt och viktigt vittnesmål om hur det är att leva som anhörig till någon med psykisk sjukdom.
Att boken förärade Tuva Korsström Tollanderska priset är inte svårt att begripa.
Ylva Perera, Lysmasken
Det är kanske överlevnaden som framstår som det mest centrala i boken, vid sidan om andra angelägna ämnen som avsked och omöjliga avslut, beroende- och medberoendeskap. Den mentala sjukdomen får oanade konsekvenser för de närmaste och vem är den som kan ingripa när barn far illa? Här finns föräldrar som vill men ändå inte förmår. Släkten som visserligen förmår men inte får. Ett högaktuellt ämne gestaltas.
Camilla Lindberg, Ny Tid
Det är en förvånansvärt lustfylld och underhållande biografi, med tanke på allt svårmod som omgärdade familjen. [...]
Tuva Korsström lyckas med bravur gestalta både vardagen och samtiden utan att idealisera eller fördöma. Det kan inte ha varit en lätt uppgift. [...]
Det märks, på ett bra sätt, att Tuva Korsström själv är litteraturkritiker och författare. Hon skriver lätt och läsvänligt och navigerar smidigt bland mängder av material utan att det blir inkrökt eller tappar fokus.
Anna Hellberg, Dagens Nyheter
Tuva Korsström litteraturkritikern och essäisten är den som är mest förtrogen med Mirjam Tuominens författarskap. Hon är även författarens ena dotter och förenar i biografin Älvan och jordanden det lilla barnets blick med uttolkarens perspektiv. Jag tror inte att jag förut har läst något liknande.
Biografin vidgas till äktenskapet och släkten, den rör sig i tid och rum, men kommer samtidigt allt närmare Mirjam Tuominens olyckliga livsöde.
Magnus Florin, Expressen
https://www.expressen.se/kultur/en-mammas-alkohol-morfin-och-skrivande/