Staffan Bruun

Anders Wiklöf, murarens son

En dag i april 1970 står 23-åriga Anders Wiklöf utanför Ålandsbankens kontor i Mariehamn. Han har fått avslag på lånet för att starta upp sin bilhandel. Inget stort lån, men livsviktigt för den luspanka mannen. Där och då bestämmer han sig för att en dag ta revansch på banken.
Wiklöf startar sin bilhandel utan kapital. Resten är, som man brukar säga, historia.
Det här är berättelsen om Anders Wiklöfs väg från arbetarhemmet och den första anställningen som springpojke till positionen som en av sin tids mest framgångsrika affärsmän. Genom koncernen Wiklöf Holding Nordens största enmansföretag äger han idag fler än 20 bolag inom logistik, hallbyggnation, helikoptertjänster, fastighetsägande, handel och turism. Wiklöf äger också en av Nordens främsta privata konstsamlingar och är storägare i de båda åländska tidningarna. Och Ålandsbanken då? Idag är Anders Wiklöf bankens största ägare, och har suttit i bankens ledning i 32 år.
Journalisten och författaren Staffan Bruun har skrivit en medryckande biografi över ett fascinerande livsöde.
Utrustad med en pojkaktig charm och en enastående näsa för affärer har Anders Wiklöf lyckats med i stort sett allt han företagit sig. Utan att för den skull någonsin glömma vare sig samhällets svaga eller sitt eget ursprung.
 

Recensioner

Jag älskar böcker där verkligheten överträffar dikten. Det här är en sådan bok. Med råge. ... Fängslande om en man för vilken ingenting är omöjligt och som inte glömt sitt ursprung.
Ingalill Mosander, Aftonbladet, Tio böcker du inte får missa i höst

Samhällssynen i Anders Wiklöf - murarens son framstår hur som helst som ett välgörande alternativ till de representanter för den rikaste promillen i färska Huipputuloiset - Suomen rikkain promille. Där vädras ett förakt för svaga och fattiga som, tror jag, är genuint motbjudande för Anders Wiklöf.
Carl-Gustav Lindén, Hufvudstadsbladet

Anders Wiklöf, murarens son
Marcus Boman

Fotograf:
Marcus Boman

28.00 €

Köp