Hagar Olsson

Ediths brev

Girl crush på 1920-talet

EDITH SÖDERGRAN och HAGAR OLSSON hade mycket gemensamt: De var födda ungefär samtidigt, de bodde båda i Karelen, de var moderna nya kvinnor som talade flera språk och de var båda lidelsefullt intresserade av den litterära modernismen. Dessutom debuterade de samma år, 1916.

Det fanns också mycket som skiljde dem åt: Edith var diktare, Hagar kritiker, Edith var sjuk, Hagar frisk, Hagar var yrkeskvinna och hade en stor vänkrets, Edith levde ensam med sin mor i Raivola. Om detta och mycket annat korresponderade de.

Breven kan läsas som en berättelse om hur två kvinnors djupa och kärleksfulla gemenskap föds, byggs upp och gradvis upplöses. I boken återges Edith Södergrans brev kommenterade av Hagar Olsson.

Med förord av Karolina Ramqvist.

Recensioner

Det är en charmerande och jobbig, hjärtskärande och stolt, impulsiv och enveten brevröst man möter.
Anna Möller-Sibelius, Vasabladet

Ediths brev förmår fortfarande tala till läsaren när de ges ut i ny utgåva med förord av Karolina Ramqvist. Breven är fulla av önskningar, bekännelser, tankar. Man möter en Edith som är ärlig, stolt, sårbar och något ihärdig.
Frida Svarvar, Österbottens Tidning

Edith Södergran är en mycket fängslande figur och den nya utgåvan av hennes brev ett bra beslut, som utan tvivel kommer att charma en ny generation!
Maïmouna Jagne-Soreau, Hufvudstadsbladet

Ediths brev Provläs

5.00 € 30.00 €

Köp