Karin Erlandsson

Fågeltämjaren

Andra delen av fyra i serien Legenden om ögonstenen

Med Pärlfiskaren förde Karin Erlandsson läsaren ner i havsdjupen bland sjungande pärlor, gormkrabbor och roshajar. Nu kommer uppföljaren Fågeltämjaren, som med samma fasta berättargrepp tar oss till nya och mycket mörkare landskap.
Miranda och Syrsa befinner sig i Lydias hus i den norra hamnstaden som förbereder sig för vintern. Med samma skicklighet som Miranda dök efter pärlor, klättrar hon nu högt uppe i smaragdkronorna där hon träffsäkert svingar sin yxa. Men vintern kommer tidigt och med vintern onda krafter, som snart har staden i sitt grepp. Dagskatornas beteende tycks förändrat och snart attackerar de i flock. När Iberis med det vita håret dyker upp har den vänliga staden förändrats till oigenkännlighet.
 
Pärlfiskaren belönades med Runeberg Junior-priset 2018 och är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018. I Fågeltämjaren får berättelsen en stark och vacker fortsättning.

Ladda ner gratis pedagogiskt material till boken här!
 

Recensioner

Det lugna tempot varar en bra bit in i Karin Erlandssons nya fantasyroman, men när det väl tar fart bär det av utav helsike. Författaren är inte rädd för att ta i så att det farliga känns otäckt på riktigt.
Spänningsintrigen är ändå inte allt. Erlandsson inflikar skickligt sagor och melodiösa sånger som först ter sig nonsensartade men vars fördolda innebörd småningom avslöjas. De fantasifulla påhitten ger berättelsen lyster och djup. Särskilt snillrika är de nya djurarterna piggsniglar och pirar som ledigt infogas i handlingen.
De korta, kärnfulla kapitlen inbjuder till högläsning.
Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet
 

Lyckligtvis är redan två delar till utlovade!

Ylva Perera, YLE Internytt

Jag riktigt längtar efter att få ta del av det fortsatta äventyret!
Maria Kallio, Vasabladet
 

Jag bara älskar den här serien och längtar tills nästa del kommer.
Therése Sköldehammar, Boklådan

Erlandsson utvecklar sina personer i Fågeltämjaren. I den förra bokens skildring av Syrsas uppdykande i Mirandas liv, överrumplades jag känslomässigt särskilt när Miranda fylldes av saknad vid Syrsas försvinnande. Jag är berörd även nu. Fint och ömsint närmar sig Erlandsson relationens olika strängar mellan flickorna. Här skildras en vänskap som är full av tillit men får utstå att både rädsla och flyktreflexer tränger sig in i mellanrummen.
Blogg, dagensbok.com
 

Det är skönt att det äntligen kommer litteratur som speglar verkligenheter bortom svaga flickor som måste räddas av prinsar speciellt viktigt är det i barn­ och ungdomslitteratur.
Lisa Lindell, Österbottens Tidning
 

Fågeltämjaren Provläs

18.00 €

Köp