falk

20,00 

Lägsta pris under senaste 30 dagar:
20,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

Virvelvinden mellan vad som var, a¨r och kan bli lyckas Moliis-Mellberg fa°nga i orden som landar sargade men fja¨derla¨tt och glest pa° bokens blanka blad. […]

I falk finns det mer att utro¨na a¨n i ma°nga maniskt taltra¨ngda och volumino¨sa verk.

Roland Ingelin, Horisont

 

Språket blir ensligt, och samtidigt väldigt synligt, vilket i sin tur ställer höga krav på exakthet. Varje mening måste bära, vilket de också gör när Moliis-Mellberg skriver.

Amanda Saveland, Ny Tid

Hennes lilla tunna bok kan gå fort att läsa. Men här finns anledning att dröja kvar på varje sida med dess ensamma men pregnanta tre rader som berättar om fåglar, fiskar, människor och förlust.

Anna Remmets, Lysmasken

Virvelvinden mellan vad som var, a¨r och kan bli lyckas Moliis-Mellberg fa°nga i orden som landar sargade men fja¨derla¨tt och glest pa° bokens blanka blad. […] I falk finns det mer att utro¨na a¨n i ma°nga maniskt taltra¨ngda och volumino¨sa verk.

Roland Ingelin, Horisont

Fjäderlätt rör sig Moliis-Mellberg från kollaps mot acceptans, tröst och försiktig hoppfullhet. För riktningen står falken: mytomspunnen, snabbast i världen, oöverträffad som jägare, förmögen att se i ultrarapid, gudarnas förklädnad. Falken är suverän, även i Moliis-Mellbergs tolkning. Tidvattnet rättar sig efter den. Vinden finner riktning i dess fjäderskrud. Falkens ryttlande trotsar tyngdlagen. Dess väsen sätter all världens begränsningar ur spel.

Freja Rudels, Åbo Underrättelser

Jag är helt tagen av denna diktsam­ling, som i sin eleganta stilisering lyckas vara existentiellt angelägen på ett icke-­antropocentriskt sätt och som skriver fram både den civilisato­riska kollapsen och något som kunde följa ur den.

Anna Möller-Sibelius, Vasabladet

I min läsning känns det alltså inte glasklart vad det ”handlar om”, men orden vibrerar skönt i kroppen. Skaver och smeker, roar och oroar, irriterar och skapar glimtvis eufori. Stefan Hagberg, Alba.

nu

Den är sparsmakat formgiven i ett mindre format, och det slår mig att så borde poesi oftare se ut. Eftersom man gärna läser poesi på bussar och tåg är det en fördel när man kan trycka ned boken i en jackficka.

Björn Kohlström, bernur

En förtätad och hisnande resa Julia Tidigs, Hufvudstadsbladet falk är en liten volym med stor smärta som handlar om att befinna sig bortom all ära och redlighet vid ”en otillgänglighetspol / ett undervattensmassiv / tillstånd som inte kan omfamnas”, om att tvinga sig själv att överleva när allt kollapsar. Martina Moliis-Mellberg skriver hudlöst om sårbarhet och sorg, om att tvingas ta farväl och att förvalta minnen – om att bli mindre människa och mer falk … Marit Lindqvist, Svenska Yle En storslagen skapelseberättelse Det förtätade språket passar Moliis-Mellberg väl. Raderna i ”falk” vibrerar av närvaro. Med få ord lyckas författaren skapa träffande metaforer och måla upp starka bilder. Skarpt och exakt som falkblicken.

Frida Öst, Österbottens Tidning
Författare
Martina Moliis-Mellberg

Martina Moliis-Mellberg (f. 1984) är poet och filmkritiker. Hon debuterade 2015 med den kritikerrosade diktsamlingen A. 2017 gav hon ut uppföljaren 7 och 2021 kom både falk, som nominerades till Runebergspriset, och pisces szn. Hennes poesi kretsar ofta kring frågor om besatthet, längtan och metamorfos, men även förlust och hoppet

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515252494

Utgivningsår

2021

Format

Hårda pärmar

Sidantal

66

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Martina Moliis-Mellberg