Birgitta Boucht

Förklädd och naken

Självporträtt. Själsfränder. Skrift.

Birgitta Boucht föddes i Helsingfors 1940 som Karin Birgitta Pihlström, in i en familj som präglades av hemligheter, fester, sorg, stor kärlek och många svek. För barnet kändes det som att ingenting stämde och att allt när som helst kunde ställas på huvudet, tas ifrån en. En syster, kanske en mamma? Eller var hon själv den som skulle bytas ut? I tamburen hemma på Norra kajen spionerade hon så gott hon kunde på omvärlden. 
Det är en sysselsättning som har följt henne genom liv och text.  
Förklädd och naken handlar om vänskap, studier, äktenskap, egendomliga sällskap, resor, livet som ensamstående småbarnsmamma, bostadslöshet, aktivism. Och död. 
En viktig period var 1970-talet då Birgitta Boucht hörde till den nya kvinnorörelsens pionjärer i Finland. Ett genomgående tema i boken är livet som skrivande mänska och samvaron med inspiratörer och följeslagare. 
 
Jag vandrar som vagabond i texter av alla slag, egna och andras. Den här skriften är inte facit över ett liv. Det är en pågående berättelse om rörelse, rastställen, samtal, sällskap, vandringar in och ut ur verklig­heten, om att tappa bort sig på livsvägen och att kanske, äntligen, hitta hem. 

Boken har kommit till på grund av min egen nyfikenhet. Vad håller jag på med i mitt liv och skrivande? Finns det en helhetsbild som småningom blir tydlig? Måste det finnas en helhetsbild?  

Den grundläggande frågan är: vilken betydelse har barndomen i en mänskas liv? När tar den slut barndomen, betydelsen? 
 
Den långa episka inledningsdikten Självbiografi (med hälsning till Sonja Åkesson och Lawrence Ferlinghetti) uppfördes av Radioteatern våren 2013 och har premierats av Lagman T.J. Boismans donationsfond förvaltad av Svenska Teatern. "Bouchts språk är vackert, fulländat och energiskt, berättelsen har en framåtrörelse som är en fröjd att ta del av. En vital och osentimental besvärjelse mot död och ensamhet" sägs det i prismotiveringen. Detsamma kan sägas om hela Birgitta Bouchts omfattande författarskap.

År 2015 erhöll Birgitta Boucht Svenska litteratursällskapets Karl Emil Tollanders pris för memoarboken Förklädd och naken. Självporträtt. Själsfränder. Skrift.

Recensioner

Birgitta Bouchts bok om sitt liv väcker en mängd allmängiltiga frågor till liv. Jag rekommenderar den vamt.
Crister Enander, Vasabladet.

Ännu i dag är vårt behov av Birgitta Boucht odiskutabelt. /---/ Boucht är inte exhibitionist, utan drivs av ett starkt behov att se livet sådant det faktiskt är. Den rörande berättelsen om Birgitta Bouchts uppväxt i en milt sagt disharmonisk familj är en central del av Förklädd och naken.
Arne Tofteggard Pedersen, Hbl.
Läs hela recensionen här: http://hbl.fi/kultur/recension/2014-03-06/576856/bokrecension-birgitta-boucht-forkladd-och-nakenDet är en bok att ta till sig och låta sig inspireras av.

Birgitta Boucht bjuder på både mänskliga tillkortakommanden, segrar, insikter, kamp och systerlig klokhet.
Anna Dönsberg i radions Kulturtimmen.
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/10/ett-liv-som-berattare

Förklädd och naken är en klok vacker bok om ett liv och en uppväxt, om solidaritet och systerskap.

Henrik Othman, Österbottens Tidning

 

Förklädd och naken Provläs
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld