Torsten Ekman

Helsingfors röda fanor

Från arbetarrörelsens tidiga år

Revolt och oro i Helsingfors

Under senare delen av 1800-talet var Helsingfors en stillsam stad. Med startskott år 1905 spred sig en revolutionsvåg från Ryssland och den sociala och politiska oron nådde också Finland. Landet kämpade för sin autonomi och arbetarna krävde allt högljuddare rösträtt och socialism. Med Helsingfors som utgångspunkt och scen berättar Ekman om värnpliktsbråken, storstrejken, upproret på Sveaborg och den blodiga drabbningen på Hagnäs torg den dramatiska bakgrunden till inbördeskriget i Finland, vintern och våren 1918.
Torsten Ekman skriver fängslande och sakkunnigt. Han har prisats för sina populärhistoriska böcker Alexander I. Kejsare och fosterland och Finska gardet 18121905 som han fick Statens informationspris för år 2007. I Helsingfors röda fanor berättar han om den omvälvande tid som ledde fram till den självständiga staten Finland som firar sitt 100-årsjubileum 2017.
Boken är rikt illustrerad med fotografier.
 

Recensioner

Texten löper ibland så snabbt framåt och skildringarna är emellanåt så levande att man tror sig läsa en spännande detektivroman. Ändå handlar det om "kalla" historiska fakta när Torsten Ekman, ur ett Helsingforsperspektiv skriver om de händelser som från slutet av 1800-talet fram till 1917 skulle bana väg för det tragiska inbördeskrig som för årtionden framåt splittrade nationen i två läger; vita och röda.
Henrik Helenius, Arbetarbladet

Ekman berättar livfullt om människoöden och händelser i samband med inbördeskriget 1918 med Helsingfors gator som scen.
Lilian Westerlund, Kuriren

Torsten Ekmans bok är ett omsorgsfullt arbete. I en fortlöpande nordisk dialog om arbetarröelsen i Norden är den ett värdefullt och länge önskat bidrag. Förlaget kan gratuleras till en omsorgsfull och gedigen teknisk produkt.
Ralf Friberg, Hufvudstadsbladet

Torsten Ekman har förmågan att skriva historia på ett sätt som lyckas sammanfatta ett ofta motstridigt och konfliktfyllt material till en sammanhängande berättelse. /---/ Torsten Ekman lyckas väl beskriva de faktorer som samtidigt ledde fram till Finlands självständighet 1917, som till inbördeskriget 1918.Trots att man vet utgången är Helsingfors röda fanor en bok som håller läsaren fängslad och i spänning. Intressant och väl skriven.
Tom Karlsson, Ny Tid

Ekman är sedan tidigare en känd och hyllad fackboksförfattare och även med denna bok lyckas han skapa en översikt av ett viktigt skede i modern finländsk politisk historia.
Matias Kaihovirta, Finsk Tidskrift

Helsingfors röda fanor Provläs

5.00 € 36.00 €

Köp