Marcus Rosenlund

Mot stjärnorna

Strövtåg i universum

Det här är berättelsen om kampen mellan två uråldriga krafter: det materiella universum som strävar efter att utvidga sig och gravitationen som gör sitt bästa för att motverka det. Och om gnistorna som flyger då de två jättarna drabbar samman.
    Vi är människor, och allt annat liv här på jorden, hör till de gnistorna. Vi är alla stjärnstoft, i ordets mest konkreta bemärkelse.

Det är okej att känna sig lite andfådd inför rymdens enorma avstånd och oändliga mängd stjärnor och planeter. Samtidigt är rymden närmare än du tror. Bara 100 kilometer ovanför oss börjar den.
    Marcus Rosenlund tar med oss på en spännande resa genom tid och rum. Vi får läsa om ekot efter Big Bang, om hur det första ljuset tänder, och om hur allt en gång kommer att ta slut. Vi får bekanta oss med planeterna i vårt solsystem, med avlägsna stjärnor och med rymdsonder. 
    Med kunskap och entusiasm guidar Marcus Rosenlund oss genom galaxen, och utanför den. Han gör svåra saker lätta att förstå, och visar varför rymden är viktig för oss alla.

Recensioner

Rosenlund har åtagit sig den inte alldeles lätta uppgiften att konkretisera och förklara universum för oss som inte kan förväntas ha specialkompetens i astronomi och fysik. Han är en utmärkt guide, som tålmodigt och pedagogiskt lyckas förklara ofta komplicerade samband. Hans bok är mycket bra populärvetenskap, stundtals höjer sig texten rent av till essäistik av bästa kvalitet. Lars Sund, Ny Tid

Han glömmer aldrig läsaren, han är personlig, och lagom humoristisk med en förkärlek för ordlekar. Det är svårt att inte höra hans karakteristiska röst eka ur sidorna under läsningens gång, men det är ingen dålig sak, tvärtom. Christa Lundström, Hufvudstadsbladet

Frågan är ändå om inte Marcus Rosenlund hör till de mest lättlästa och begripliga författarna, som dessutom besitter en härligt torr humor när han delger oss av sina kunskaper. Egil Green, Östnyland

Mot stjärnorna

15.00 € 30.00 €

Köp