Anna-Lena Lauren & Peter Lodenius

Ukraina – gränslandet

Ukraina - var går gränsen?

Vad var det som egentligen hände i Ukraina år 2014? Omfattande demonstrationer och ett blodbad i Kiev ledde till att president Janukovytj avsattes. Många trodde att vägen till Europa nu var öppen. I dag har Ukraina skrivit under ett associationsavtal med EU, men samtidigt har man förlorat Krimhalvön och delvis kontrollen över östra Ukraina. Ukraina har blivit en vattendelare på den internationella scenen; den slutgiltiga utlösaren av en djup och oåterkallelig kris mellan Ryssland och väst.

Utrikeskorrespondenten för Hufvudstadsbladet och Svenska Dagbladet Anna-Lena Laurén var på plats i Kiev, på Krim och i östra Ukraina ända från början. I den här boken skildrar hon människorna hon har mött, situationer, platser och upplevelser från fältet. Bokens andra författare journalisten Peter Lodenius tecknar bakgrunden till både tidigare och senare händelser i Ukraina. Lodenius har en lång erfarenhet av Öst- och Centraleuropa och har ofta besökt Lviv och Kiev.

Recensioner

Recensioner för den tryckta boken som utkom första gången år 2015

... tack vare sitt envetna fotarbete och sin uppenbarligen stora förståelse för både politik och människor (en sällsynt kombination) lyckas hon skriva journalistik som faktiskt saknar agenda. Laurén tar inte ens på sig den frestande rollen att leka expert, vilket oftast brukar betyda att oavsett hur verkligheten ser ut till varje pris försvara sina gamla inövade teser.
Och det är svårt att inte vara tacksam över hennes rapporter där pusselbitarna sällan faller på plats som förväntat, när så många andra försöker banka ner sina fyrkantiga klossar i de runda hålen.
Jag skulle kunna spekulera i att hennes klarsyn delvis beror på hennes delvis finska utsiktspunkt, men det räcker bra med att konstatera att hon är en reporter i världsklass.
Martin Aagård, Svenska Dagbladet 

Att lyssna på dem som vägrar att förlora hoppet om demokrati och fred gör ont. Att lyssna på dem som betraktar demokrati som en skitsak, eller cyniskt anser att demokrati och diktatur går på ett ut eftersom bägge systemen har sina brister gör också ont. Denna lilla bok gör ont att läsa. Och den är omistlig.
Kajsa Öberg Lindsten, Göteborgs-Posten

Jag uppskattar Lauréns sakliga blick i detta hav av känslostormar och brutalitet. Hon rör sig likt en spejare i Ukraina och försöker alltid se bortom fördomar och stereotyper. Men utan att bli för mesig eller överdrivet suddig i kanterna.
Jan Eklund, Dagens Nyheter

Ukraina – gränslandet
E-bok Mjuka pärmar Nedladdningsbar ljudfil

24.00 €

Köp