Nils Erik Forsgård

10115 Berlin

Berlin är idag en av Europas mest dynamiska huvudstäder. Staden befinner sig i ett skede av snabb förändring och detta i kombination med en ovanligt avslappnad atmosfär gör den både utmanande och lockande.

Den finlandssvenske idéhistorikern Nils Erik Forsgård har levt och arbetat i Berlin i tre år och i boken 10115 Berlin bjuder han läsaren på en tankeväckande vandring genom den del av staden som en gång var huvudstad i DDR, men som nu utgör det pulserande hjärtat i den nya tyska huvudstaden. I 10115 Berlin blandar författaren nutid och historia samtidigt som han låter läsaren ta del av personliga erfarenheter och iakttagelser. Slutresultatet är en underhållande och originell introduktion till en av de mest utmanande huvudstäderna i det nya Europa.

År 1999 belönades Nils Erik Forsgårds doktorsavhandling om den åldrande Zacharias Topelius historiefilosofi med det prestigefyllda Cliopriset som delas ut av Svenska Dagbladet och av den svenska historiska bokklubben Clio.

Recensioner

Forsgård kan skriva och kan sitt Berlin, två förutsättningar för en resa i den stad vars minskade relativa betydelse kan skyllas på Hitler, på den federala strukturen i Tyskland och på det faktum att det muromgärdade och kringrända Berlin delvis levde på konstgjord andning. (---) Tidens puls är annorlunda i Berlin än i Nykarleby och Helsingfors, den pulsen har Forsgård lyckats fånga under sina tre

läroår. Det handlar om Europa. Vi är alltid lite i marginalen, vilket inte underlättas av ungdomens katastrofalt dåliga kunskaper i andra främmande språk än engelska.

Jörn Donner, Nya Argus, 6/2005

Det är inte enkelt att skriva om Berlin, förklarar den finlandssvenske idéhistorikern Nils Erik Forsgård i 10115 Berlin... - siffrorna i titeln är hans postnummer i stadsdelen Mitte. Men han lyckas göra det svåra enkelt utan att förenkla. Boken är en personlig och livfullt resonerande text i 77 korta avsnitt om en stad i ständig omvandling och tillblivelse.

Staffan Söderberg, Sydsvenska Dagbladet, 5.10.2005

... i bästa mening docerande och faktaspäckad, belärande som en gammaldags folkskollärare som vet allt, kan allt och förstår sig på att göra detta intressant för läsaren. Resultatet blir en förnämlig

grundkurs i ämnet Berlin.

Bo-Ingvar Kollberg, Upsala Nya Tidning, 23.4.2006

Idéhistorikern Forsgård navigerar vant i den tyska huvudstaden. Han blandar friskt stort och litet, seriöst och lättsmält, gör nedslag i krigs- och kulturhistoria via gravgårdar, gatunamn, boendevanor, råttbestånd och brottslighet. Han kryddar med kulturhistoriska anekdoter ... med trivia och vardagshistoria. ... Berlins arkitektur och rika flora av minnesmärken beskriver han med historikerns sakkunnighet och den mångkunniges intresse och delar frikostigt med sig av rön, som blåser liv i monumenten. Det känns också trevligt att föras in på mindre kända stickspår i de kulturhistoriska sammanhangen.

Irma Swahn, Ny Tid

Nils Erik Forsgårds 10115 Berlin är en bok som ger sin läsare såväl allmänbildning och hårda fakta om Berlin som impressioner och personligt hållna upplevelser om vardagsliver därstädes. Det är en typ av litterär, historisk essäistik som vi har alltför lite av i vårt språkområde

Rickard Lindholm, Vasabladet

Detta är alltså i högsta grad en bok att ta med på resan. Den bör också läsas av var och en som någonsin varit i Berlin, lika väl som av den som undrar om det är värt att resa dit. (Svaret blir ja.)

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Boken är full med överraskande, sorgliga, komiska och upplysande fakta och kan varmt rekommenderas.

Ulf-Erik Slotte, Västra Nyland

10115 Berlin
Slutsåld