Tua Forsström

En kväll i oktober rodde jag ut på sjön

En ny diktsamling av Tua Forsström är alltid en händelse. Sånger hette den senaste, som utkom år 2006. De nya dikterna knyter ibland handgripligt an till Forsströms tidigare produktion, och miraklen och kärleken hittar man mitt i det allra vardagligaste. Här bjuder vi på en dikt som står som ett slags startpunkt i den nya samlingen.

Boken utkommer i Sverige på Albert Bonniers förlag och på finska på Kustannusosakeyhtiö Siltala våren 2013.
 
Jag föll genom papperen lagda åt sidan

Jag kom till ett ställe där jag skulle stanna

i fyra nätter

men jag stannade i fyra år

Nån sade: ni har vållat kommunen

betydande utgifter

Jag sade: det här är min situation

En liten modig katt kom till min undsättning

Jag förvandlades till en liten modig katt

Jag kunde se vad jag ville i mörkret om natten

Det var som en dröm men jag drömde inte

Jag var inte rädd och jag kunde gå

genom kalcedon

Jag kunde gå genom kvartskristaller

Jag kunde gå genom sjuk och sorgsen

På bottnen i dyn och glänste låg slantar

från många länder

Vi önskar oss vad som helst mellan himmel

och jord

Allt vad vi ser och inte kan se och tappade bort

Jag känner inte igen mig och ingen ser mig

Allting händer för första gången och vi

blir rädda

I skogsbrynet har någon aggressiv handling

inträffat

Det luktar ljumt när man slaktar människor

och djur

Jag föll genom de tröttsamma omtagningarna

Jag säger att jag har gått en kurs men

det hjälper mig inte

Jag menar bara att det är så disparata bilder

»På sätt och vis går det att byta ut oss alla»

Stickor och strån, något med att sakna mått

och gränser

Någon kom gående bara i regnet och sade

följ mig

och jag släpper inte den handen

Recensioner

Även om En kväll i oktober rodde jag ut på sjöns fysiska omfång endast mäter 44 sidor är dessa blads innehåll expanderande. Den starkt präglade rösten och balansen mellan transcendens och konkret verklighet, den associativa strukturen och Forsströms makalösa rytmiska förmåga gör att boken utgör en stor poetisk upplevelse och har en mängd inlevelsemöjligheter.
Peter Nyberg popularpoesi.se 

Forsström är unik bland de poeter jag läser i sin självklara tilltro till små medel. Lågmäldheten förlöser oss till det liv som hela tiden är möjligt ... I det livet behövs inte så mycket för att vi skall kunna hitta allt vi någonsin kan behöva.
Thomas Wallgren, Nya Argus
 

... att det fortfarande är en mästerlig lyriker som håller i pennan är det ingen tvekan om. Till sin utformning är boken liten nog att greppas i en stor hand, men innehållsmässigt spänner den mellan världsrymd och sjöbotten. Som alltid förmår Forsström förena makrokosmos och mikrokosmos ...
Jag tror att Forsströms fenomenala rytmiska begåvning, hennes stilistiska precision, bidrar till det försonande och förlösande intrycket. 
Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet
Läs hela recensionen här http://hbl.fi/kultur/recension/2012-11-07/som-narvaron-i-ett-snofall

Den nya samlingen hör definitivt till dem där hon har något särskilt väsentligt att säga och där hon även i hög grad gör bruk av sina finslipade stilmedel och sin förmåga att lyfta språket från pappret till en både emotionell och konkret nivå som imponerar.
Kaj hedman, Vasabladet
 
Efter avslutad läsning sitter jag där med ett litet leende på läpparna och är rofylld inuti. Tre gånger händer det och upplevelsen försvagas inte. Då måste det väl vara bra. Då måste man väl få säga att just nu känns detta bara bra. Riktigt bra.
Camilla Lindberg, Västra Nyland
 

En kväll i oktober rodde jag ut på sjön kan man vistas i långt längre än i många mångdubbelt större diktsamlingar.
Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser

Jag ser författarskapet som en metod att formulera och samla livserfarenhet, att glimtvis komma till klarhet med orsakssammanhangen i våra liv. Tua Forsström har därför genom åren skrivit fantastiskt många minnesvärda diktrader...
Tua Forsströms tonfall, landskap och musikaliska rytm är smittande och omisskännligt.
Mattias Käck , Östgötacorrespondenten

 
Hon visar, trots att bevismaterialet bokstavligen är tunt, att det är en skicklig och rutinerad författare som trätt fram på nytt.
Mats Granberg, Norrköpings Tidningar
 

Även om En kväll i oktober rodde jag ut på sjöns fysiska omfång endast mäter 44 sidor är dessa blads innehåll expanderande. Den starkt präglade rösten och balansen mellan transcendens och konkret verklighet, den associativa strukturen och Forsströms makalösa rytmiska förmåga gör att boken utgör en stor poetisk upplevelse och har en mängd inlevelsemöjligheter.
Peter Nyberg, Ny Tid

Det är en fin samling, mörk, vacker och full av tröst liksom omslaget av Anders Carpelan. När jag läser Forsström inbillar jag mig att jag hittar något som jag trodde att bara jag visste om men plötsligt inser att delas av åtminstone någon annan.
Sofia Torvalds, Kyrkpressen

 
Det perfekta fångstredskapet för de riktiga tungviktarna bland våra livssituationer avstannade stunder som Gråter tills gråten slutar att gråta visar sig vara en fjäderlätt liten bok med ett långt namn som öppnas mot det okända. Den finns där då du behöver ett extra ögonpar för att bättre kunna se i mörkret. Den lystrar då du behöver större öron och mun för att höra och höras bättre. Den drar dig i ärmen för att du skall titta upp mitt under din läsning och känna den lilla rubbningen i allt som vanligt men förändrat.
Maili Öst, Lysmasken
Läs hela recensionen här: http://www.kiiltomato.net/tua-forsstrom-en-kvall-i-oktober-rodde-jag-ut-pa-sjon/
 

En kväll i oktober rodde jag ut på sjön
Slutsåld