Annika Hällsten

Anna-Maja Henriksson

Makten och ärligheten

När coronapandemin härjade som värst våren 2020 befann sig justitieminister Anna-Maja Henriksson plötsligt i centrum för finländarnas uppmärksamhet. Paniken spred sig och många ville stänga ner hela samhället. Vad sade lagen egentligen om pandemier, skolstängningar, utegångsförbud och restriktioner?

I sin biografi tar Annika Hällsten med läsaren bakom kulisserna i kvintettens diskussioner om pandemihanteringen. Och trots att fokus ligger på politiken är det här även berättelsen om människan Anna-Maja Henriksson, om hur hon växte upp i Jakobstad med en ensamförsörjande mamma och lärde sig att klara sig på egen hand.

Hårt arbete och en stark känsla för rättvisa är egenskaper som fört Anna-Maja Henriksson framåt i livet. En ytterligare drivkraft har varit en vilja att påverka på högsta nivå, att sitta med vid de bord där besluten fattas. Att göra ärlig sakpolitik i populismens tidevarv är en strategi som ofta stött på hårt motstånd, men för Anna-Maja Henriksson har det varit vägen till makten.
 

Recensioner

Anna-Maja Henriksson. Makten och ärligheten är en biografi skriven med journalistisk skärpa och bjuder på pregnanta bilder från spelet bakom kulisserna. Annika Hällsten skriver ett ganska närgånget porträtt, respektfullt men inte insmickrande och tecknar med den långa erfarenhet som journalist hon har en bra allmän bakgrund till Anna-Maja Henrikssons personliga minnen.
Henrik Othman, Österbottens Tidning

Annika Hällsten har skrivit en underhållande, lättläst bok. Här frossas inte i avslöjanden, men inte heller i panegyrik (överdrivet lov-
prisande). [...] Annika Hällsten har vävt samman en välskriven berättelse i lämpligt korta kapitel. [] Det är samtidigt ett gott betyg för bokens författare. Det är en djupt sympatisk bok.
Torbjörn Kevin, Hufvudstadsbladet

Och det ska sägas direkt: Annika Hällsten, välkänd från Hufvudstadsbladets spalter, har gjort en gedigen och läsvärd biografi. Hällsten skriver flytande och logiskt. Boken är personlig, men ger också en överskådlig bild över en händelserik period i finländsk politik där Anna-Maja Henriksson haft en stor roll. Thomas Sundström, Västra Nyland

Anna-Maja Henriksson
Hårda pärmar E-bok

22.00 € 34.00 €

Köp