Tomas Mikael Bäck

Inställningar

På det linjerade pappersarket utnyttjar jag glupskt
marginalerna, varje tom fläck. Siktet ställs in.

Titeln på Tomas Mikael Bäcks nya diktsamling Inställningar kan tolkas på olika sätt. Inställda möten och händelser eller kamerans inställning när den zoomar in på sitt objekt. Den till synes anspråkslösa titeln leder in i den rika och komplexa bäckska diktvärlden. Miljön är som alltid Österbotten men poeten rör sig också på gatorna i Helsingfors. Bland annat är greken Athanasios restaurang i passagen mellan Nylandsgatan och Stora Robertsgatan nu inskriven i litteraturen.

Bäck fick Edith Södergran-priset 2014 och i prismotiveringen stod det så här Tomas Mikael Bäck är den poet i sin generation som stadigast hållit fast vid en avantgardistisk poetik. Det skulle nog Edith Södergran tycka om.

Recensioner

Att läsa Tomas Mikael Bäck är att träna sig i uppmärksamhetens konst, att ställa in sig på detaljerna och lyssna till språkets stilla sprakande.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

Med Bäck kan jag smaka på orden: hornsimpa, brushane. Jag kan se arterna framför mig i hela deras osannolika uppenbarelser. Jag kan ana mig till en möjlighet som är ordens och världens. Är det att göra litteraturen till en eskapistisk snuttefilt, eller att värna om dess seende? I all sin enkelhet frammanar Bäcks dikter frågan om litteraturens roll och väsen i nuet.
Freja Rudels, Åbo Underrättelser

Inställningar är en väl kalibrerad minimalistisk poesi där de bakomliggande skikten ofta träder fram efter några läsningar. Boken lever på sina kontraster, det lokala och de personliga betraktelserna. Man kommer nära berättaren. Dessutom har den en utmärkt avslutande dikt:

Attans tanke!

Peter Nyberg, Ny Tid

Inställningar

12.00 € 22.00 €

Köp