Claes Andersson

Lust

Dikten är som mänskan och de andra djuren gjord av brosk och ben / av kärlek hopp och sorg är dikten gjord.

Men alla dikter är inte gjorda på samma sätt. Att läsa Claes Anderssons nya samling Lust är att upptäcka hur oöverträffbart nära inpå en han kommer. Hans lust blir din lust, hans kärlek din du delar hans sorg, med ett snett leende. Hans erfarenheter är kanske inte dina, ännu, men vänta bara: Har man varit nära gränsen några gånger / känns inte tanken på utplåningen längre lockande / Vi vet inte vad vi har men vi vet vad vi får

Bara hos Claes Andersson samsas döden helt otvunget med humorn: Vet du (tänker jag) hur det känns att långsamt smälta bort? / Säg mig, varför gör staten ingenting!"

Utkommer på finska på WSOY i samlingsvolymen Ajan meno.

Recensioner

Poeten Claes Andersson vandrar som en människa bland människor, och talar ett världsligt språk med oss alla. Melankoliska språklekar öppnar upp till brännande frågor om livet, döden, människovärdet.

Carina Karlsson, Nya Åland

I den texten liksom också ofta annars bänder Claes Andersson med språket, rumsterar om bland dess många betydelser så att man emellanåt undrar om orden hos honom inte borde förses med påskriften explosiv vara. För om något möter man i den här diktsamlingen en både underhållande, träffsäker och slagfärdig poet med öga för väsentligheter. Där finns inget utrymme över för kallprat eller konversation för att få tiden att gå. Tillsammans med en författare av sådan kaliber kan läsaren knappast vänta sig annat än att hamna i riktigt gott sällskap.

Bo-Ingvar Kollberg, Uppsala Nya Tidning

Dikterna inspirerar, de utstrålar en oemotståndlig energi och livslust. De är drabbande, ger tankar att stanna upp inför och spinna vidare på. På ett sinnrikt och ömsint sätt blandar han det personliga och det politiska. ...

Det finns mycket poesi i världen, men få poeter som med en sådan intensitet får med allt från livets skönhet till tillståndet i världen, det mänskliga dilemmat, girigheten, våldet och vår omåttlighet.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Claes Andersson är en av de få i det finlandssvenska kulturlivet som är oberörd och obesudlad av den nyliberala brutalitetens samhälle. Han är även en av de få som i sina böcker ger ett adekvat, andlöst, dynamiskt poetiskt uttryck för sin syn på människan, hennes villkor och det mänskliga.

... en av Anderssons allra bästa diktsamlingar under de senaste tio, femton åren ...

Kaj Hedman, Vasabladet

Claes Andersson är sig lik i Lust, alltså igenkännbar i sin humor, sin ironi, i paradoxerna och i sin blandning av stillsam meditation över och starkt uttalad oro för världens gång.

...

Jag kunde citera hur mycket som helst ur Lust, som bereder mig just lust, vilket alltid Claes Anderssons dikter gör. De inspirerar, kanske för att de utstrålar en oemotståndlig energi, livslust och kanske kamplust, jag har svårt att lägga fingret på det, men dikterna är drabbande, ger mig tankar att stanna upp inför och spinna vidare på.

Mary-Ann Bäcksbacka, Ny Tid

... trösterikt i sin klokhet, nedskruvade hållning och genomskådande klarsynthet.

Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser

Från en position mitt inne i världen gestaltar Andersson lyhört vår ofattbart komplexa tillvaro. Och han visar på den nåd som är så enkel att den kan rymmas på två rader:

Jag skriver en dikt

Jag skriver att jag andas att du andas

Arne Toftegaard Pedersen, Lysmasken

Lust
Slutsåld