Mårten Westö och Philip Teir (red.)

Mandomsprov

Det skulle inte bli en normal förlossning med skrik, konstiga lukter och missfärgade vätskor. Om det överhuvudtaget luktade någonting så var det etanol och kondom.

När jag var tio år gammal stod jag på skolgården i USA då en flicka kom fram till mig och frågade varför jag alltid har flickkläder. Jag tittade ner på mina rosa shorts och förstod inte vad hon menade.

En natt på 70-talet blev jag faktiskt betraktad som man.

Mitt första barn, en dotter, föddes för 32 år sedan och nu föds igen en dotter.

Vad är en man? Något som har varit fast har blivit flytande, något som varit självklart har blivit ifrågasatt. En antologi i vilken tio män humoristiskt, självutlämnade, insiktsfullt och sarkastiskt utforskar eller förkastar det maskulina i essäer och e-postdiskussioner. Skribenterna är från olika generationer, i olika livssituationer och med olika yrkesroller, bland andra J.P. Roos, Thomas Wallgren, Trygve Söderling, Peter Sandström, Stefan Brunow, Janco Karlsson. Från fotboll till farsor och fjollor, från flygplansmetaforer i förlossningssalen till att vara tvättmaskinens herre, från skilsmässor till sex, från att skruva ihop IKEA-möbler till varför det inte finns kvinnliga lastbilschaufförer. Och om hur sammetsmjukt det bara kan bli på skiva. En manlig syssling till boken Rapport från planet Mamma (2004).

Recensioner

Många av skribenterna i "Mandomsprov" är modiga och självutlämnande. ... Redaktörerna Teir och Westö har initierat en av de mest brännande böckerna i den finlandssvenska bokhösten.

Fredrik Hertzberg, Svenska Dagbladet

Brännande och störande

Jag har väntat rastlöst och nu är den äntligen här Mandomsprov. Det är en bok som länge behövts som svar på den helt kvinnliga Rapport från Planet mamma från 2003, och det är också en bok som med sina litterära kvaliteter och sitt öppna format självklart försvarar sin plats i den svenska flodvågen av böcker om manligheter och papparoller. ... Den här boken engagerar.

Daniela Floman, Hufvudstadsbladet

En av höstens intressantaste böcker

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Boken är kontroversiell i sin öppenhet ... Allt som sägs är både gripande och roligt skrivet utan att någon bröstar upp sig.

Christian Irjala, Jakobstads Tidning

... ett välgörande bidrag till det ständiga spörsmålet om vad manlighet egentligen är.

FT, Löntagaren

Det är naturligtvis för att jag är så svag för det rent deskriptiva, det vardagliga och partikulära som jag tycker bra om den här boken och den här genren som smidigt blandar stort och smått.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

... en bra och intressant bok, och en viktig sådan. Här finns mentorer för alla de yngre och äldre gossar som vill se att världen, människan och mannen är större än skoltidens omklädningsrum. Anna-Maria Nordman, Vasabladet

Slutsåld