Märta Tikkanen

Två

Scener ur ett konstnärsäktenskap

"Efter det blev Johan Ludvig aldrig mera den han varit. Efter det var jag på jakt efter en nationalskald för eget bruk. (...) Men jag var ingen Fredrika."

Märta Tikkanen skriver också detta århundrades kärlekssaga men den här gången står det gemensamma yrket, skapandet, i centrum. Hon skriver om författarparet Henrik och Märta Tikkanen och den konstnärliga dialogen mellan dem, om försöken att stå i bredd mitt i en förintande och uppslukande kärlek. Om kampen för skrivtid och egentid och om barnens behov, inte alltid förhandlingsbara, om feminism i praktiken. Rapporterna om konstnärsäktenskap tassar ofta försiktigt kring konflikterna - Två är berättelsen om ett förhållande som vridit sig in mellan och ut ur bokpärmarna och om människorna bakom adresser som har blivit klassiker.

"Hade jag inte börjat skriva så skulle han och jag och kärleken ha levat lyckliga till vår död."

Recensioner

Men boken har framför allt stora litterära förtjänster: här finns närvarokänsla, levande rytm, träffsäkra porträtt, ett temperament präglat av snabbhet och reflexion som går fram i själva stilen, som är ledig och pregnant på samma gång... Trots den livliga textytan, som hade fått mig att sträckläsa boken även om jag inte varit tvungen, blir framställningen aldrig ytlig.

Tom Hedlund, Svenska Dagbladet

Två - Scener ur ett konstnärsäktenskap är en bok som på ett smått imponerande vis beskriver ett kärleksförhållande med speciella livsvillkor, nämligen konstnärskapets livsvillkor.

Rickard Lindholm, Vasabladet

Det må sägas genast: Två är en fullkomligt fascinerande bok, och jag sträckläste den på bara en kväll.

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Helheten är behagligt fri från cynism, bitterhet och sentimentalitet.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Det är intressant, det är starkt - och det är modigt att öppna dörren än en gång till det som de flesta gömmer undan som djupt privat. Just därför blir det på många sätt allmängiltigt.

Lena Rydin, Femina

Två
Slutsåld