Ukraina – gränslandet

Ukraina – gränslandet

Nyutgåvan av Anna-Lena Lauréns och Peter Lodenius bok om Ukraina är högaktuell och kan vara ett verktyg till att förstå vad som ledde till kriget.

De nyskrivna förordet av Anna-Lena Laurén:

Det är mars 2022 och jag rapporterar från ett Ukraina i krig. Vägarna i Kiev är fyllda av vägspärrar, stridsvagnshinder och beväpnade soldater. Caféerna, restaurangerna är stängda. Ukraina kämpar för sin existens mot ett Ryssland som helt oprovocerat har invaderat landet.

År 2014 då Ryssland invaderade Krimhalvön var jag tvungen att leta efter kriget. Det behöver jag inte nu. Kriget är här, i form av ständiga granatattacker mot Kievs nordvästra kvarter där vi vandrar omkring med glassplitter krasande under fötterna. Förtvivlade evakuerade som förs ut ur den sönderbombade förorten Irpin.

Hela landet är mobiliserat – inte bara soldater utan också restaurangägare som gratis lagar mat till armén. Volontärer som samlar in pengar till skottsäkra västar. Civila personer som vägrar lämna sina hem. Det måste ju finnas någon kvar för våra soldater att försvara, säger de.

Det var kanske oundvikligt att det skulle sluta så här, tänker jag medan jag tittar ut över Kievs huvudgata Chresjtjatyk, nu fylld med vägspärrar och sandsäckar. Det var kanske oundvikligt att Ukraina skulle tvingas till ett slutgiltigt krig om rätten till sin självständighet. Ändå hade jag aldrig trott det. En fullskalig invasion av Ukraina är inte bara ett brott mot all internationell rätt, det är ett försök att avskaffa den ukrainska staten.

Den ryska invasionen, med tusentals civila offer och omfattande förstörelse av städer och infrastruktur kan för Ukrainas del bara innebära en sak: en total och oåterkallelig brytning med Moskva. Hur Putin kan göra något så dåraktigt är svårt att förstå.

Det mest iögonfallande med detta krig är ändå inte Putins dårskap. Det är ukrainarnas försvarsvilja. De har gjort intryck på en hel värld med sitt kompromisslösa motstånd.

Kriget har gjort Ukraina till en nation. Priset de betalar för det vet vi inte än.

Lviv, 20.3 2022
Anna-Lena Laurén