Agneta Rahikainen

Edith Södergran. Stjärnfångerskan

Hundra år sedan Södergran dog - Länge leve Edith!

Hundra år har förflutit sedan Edith Södergran (1892-1923) dog, men hennes position som en av den svenskspråkiga litteraturens giganter blir bara starkare. Hennes poesi upptäcks av ständigt nya generationer, och intresset för hennes liv är enormt.

Agneta Rahikainen har forskat i Södergrans liv i trettio år, och är idag den ledande experten på ämnet. Edith Södergran. Stjärnfångerskan är berättelsen om Södergrans fascinerande levnadsöde, från uppväxten i Sankt Petersburg, via sanatorievistelserna utomlands, till Raivola i Karelen där hon dog trettioett år gammal. Världen badar i blod, skrev Södergran, och hennes korta liv sammanfaller med stora krig och revolutioner som gjorde avtryck i hennes poesi. Hon påverkades av många av tidens stora idéer, och tog intryck av avantgardismen i Ryssland och på kontinenten. Av allt detta skapade hon något som var både banbrytande och helt och hållet hennes eget.

Mytbildningen kring Södergran har varit stark, och ofta ganska ensidig. I Edith Södergran. Stjärnfångerskan är myten krossad, och fram träder bilden av en genialisk poet, men också av en människa av kött och blod.
 

Edith Södergran. Stjärnfångerskan

28.00 €

Köp