Karin Erlandsson

Hem

Vi som stannade kvar

Havet omsluter det hem som är Åland, och allt sedan stenåldern har man begett sig ut på det. I sin nya roman berättar Karin Erlandsson Ålands historia ur nya perspektiv: kvinnornas och barnens, och pappornas.

Hem är en kollektivroman där många olika människors livsberättelser avlöser varandra, och där berättelserna blir ett oratorium om hur det är och har varit att leva på Åland.
Alltid är det någon som måste bege sig ut på havet, det är alltid någon annan som stannar kvar och är tvungna att förhålla sig till frånvaron. Längtan, oro, lättnad, åtrå, otro och självständighet.
Oavsett tidsperiod genomgår ålänningarna samma känslor, har i grunden samma utmaningar och glädjeämnen. Och i alla tider är hemmet och människorna själva förutsättningen för sjöfarten, den som fött och format det självstyrande samhälle som är en unik del av Finland.

Efter succén med fantasyserien Legenden om ögonstenen är Karin Erlandsson tillbaka med en episk, historisk roman, där viktiga episoder i Ålands historia berättas genom skeenden där hemmet står i centrum.

Recensioner

Boken beskriver noggrant fakta och miljöer, personskildringen är levande och språket är
lättillgängligt, men inte stereotypt. Det gör att boken bjuder in många läsare: både de som är intresserade av
Ålands (och Östersjöns skärgårdars) historia och de som uppskattar en väl skriven historisk roman.
Ann Öhrberg, BTJ

...det är skönt att bli ledd av Erlandssons säkra grepp, att ta till sig hennes sätt att gestalta historiska händelser ur individperspektiv. Och ofta träffar hon alldeles rätt när hon skall visa hur det känns, särskilt när det känns illa.
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Hem är en starkt berörande samling texter som spänner över hela känsloregistret. Karin Erlandsson har en förmåga att fånga hela världen i en detalj att fånga all den längtan och den oro som hjärtat rymmer i en bortvänd rygg eller i ett nyskurat golv. Förutom att Erlandsson i varje enskild text ger uttryck för en inkännande och medkännande syn på människan i all hens enslighet och envetenhet, maktlöshet och målmedvetenhet, ger hon prov på omfattande kunskaper om allt från båtbygge och bakning till åländska dialekter och sjöfartsterminologi.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

Och Erlandsson kan skriva. I Hem förenar hon sinnet för konkretion och lokalfärg från Österbotten-romanerna med fantasyberättelsernas magiska skimmer. Hon har verktygen för att göra Åland rättvisa som litteratur. Ålands historia är unik, och ett örike är som en saga i sig. Mellan hav och land, mellan avskurenhet och oändliga farleder, utspelar sig arketypiska kamper som får de mest grundläggande känslorna att framträda. Jag kan segla förutan vind. / Jag kan ro utan åror. heter det i den åländska visan som står som motto för romanen. Efter att ha läst Hem stiger bristen på vind och åror plötsligt fram jämte visans självtillräckliga, närmast övermänskliga jag. De omöjliga, omänskliga villkoren vid vatten blir levande och tydliga i Erlandsson hantering. Det tillför det åländska egensinnet en ny, lite dovare ton. Bakom självtillräckligheten lurar ensamheten, utsattheten och sårbarheten.
Freja Rudels, Åbo Underrättelser

Jag tror inte Hem kommer lämna någon oberörd. Alla hittar vi våra egna släkthistorier, eller helt enkelt oss själva, representerade i det stora arbete som boken faktiskt är. Och jag blir tårögd under historien om lilla Flör i Finström 1945, med en mamma som försöker hålla ihop sig själv i hjärtskärande saknad efter pappa som är styrman ute på farliga krigshav.
Norah Lång, Ålandstidningen

Erlandssons subtilt sammantvinnade berättartrådar, som sträcker sig over årtusendena, är emellertid starka nog att hålla de olika kvinnoodena samman till en helhet som övertygar. Tillsammans med författaren finner läsaren ett hem, ständigt föränderligt och ständigt sig likt, intill ett nordligt innanhav.
Petra Johansson Pirholt, Nya Åland

Hem

21.00 € 30.00 €

Köp