Eva-Stina Byggmästar

Knoppar blommor blad och grenar

"Tycker om små hus

och stora trädgårdar,

tycker om att se in i

grönskan som färgar allting grönt.

Men oj,

slumrade till, utsträckt

i det gröna.

Såg älvor och hur

trädgårdsmöblemang nalkades

teservis med redan

uppslaget te -

ALLT medan sol serverade

terrass en luftig bladskugga,

ett underverk, ja,

ett urverk av grönska.

Men hela

min kropp

är gröna ögon,

jag ser in

bland stänglar,

strån och stjälkar.

Så ger jag dig

gröna dagar

att minnas,

det är det enda

jag gör innan jag går."

En diktsamling som andas ren glädje, eufori och den underbara naivitet som Eva-Stina Byggmästar har gjort till sin redan i den älskade och prisbelönta så kallade trilogin Glädjen (För upp en svan, Framåt i blått, Bo under ko). Här skapar hon en anspråkslös trädgård i grönt grönt grönt - och bjuder läsaren med sig in.

Recensioner

Pressröster om Knoppar blommor blad och grenar Jämte Katarina Frostenson är hon den mest originella och tongivande svenskspråkiga poet som kommit fram under de senaste decennierna, därom kan det knappast råda något tvivel. ... en välkomponerad och vacker diktsamling fylld med klorofylldervischer som virvlar runt i hjärtats buskland...

Ralf Andtbacka, Horisont

Det är poesi med hög lyckofaktor. Ler man inte när man läser den här boken så måste hjärtat vara bottenfruset.

Benita Mattsson-Eklund, Tidningen Åland

Det har gått över tio år sedan den finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästars språksensuella dikter började vitalisera den rikssvenska poesin. Hon visade självmedvetet ett mer lekfullt och humoristiskt sätt att skriva. Läser man upp citat ur hennes dikter för vana lika väl som ovana poesiläsare får de ofta ett lyckligt uttryck i ansiktet. Hon skapar en poesi full av roliga figurer, nyskapande ord och ramslika ordslingor som starkt påminner om barns roade förhållande till språk. ... Än en gång är Byggmästars poetiska värld intagande. Man vill tillbaka till den igen och igen för att orden och tingen tycks bli så friska och nytvättade efteråt.

Åsa Beckman, Dagens Nyheter

Strunt i alla porriga, prestationshetsande trädgårdsböcker. Ni som vill pigga upp er eller någon annan, barn eller vuxen, redan före hägg och syren - köp finlandssvenska Eva-Stina Byggmästars senaste diktsamling. Nina Lekander, Expressen

Att gå in i Byggmästars diktvegetation är att försättas i god vibration. En meditativ övning i sinnesro som ger välbehövlig vila från det moderna livets stressfaktorer och hårda värden och hela den massiva fixeringen vid yta, destruktivitet och katastrofhot.

Maria Sandin, Lysmasken

Slutsåld