Annika Luther

Rågen. En spretig historia

Nominerad till Finlandiapriset i facklitteratur 2022

Människans dagar är som gräsets, flyktiga och sedan plötsligt över, just som allt börjat rulla på så bra.

Gräsättlingar försörjer mänskligheten, ris, vete och majs är alla gräs. Rågen, från början ett turkiskt ogräs, blev så småningom nationalsymbol i Finland. Rågen har besjungits i dikten och svedjebruket har avbildats i konsten. Under ljusa sommarnätter kunde älskande par gömma sig i den höga rågen. I verkligheten har rågskördarna varit avgörande för folkets överlevnad. Det märktes inte minst under den stora hungerkatastrofen 1867-68. Fortfarande håller rågbrödet ställningarna och än idag bakar folk surdegsbröd av alla krafter.

Rågen. En spretig historia är både en fackbok och en spännande berättelse. Annika Luther skriver om kapprustningen mellan gräs och betande djur, om forskarna som svalt ihjäl hellre än att äta sina värdefulla frön, om missväxt och hungerår och om varför rågens följeslagare blåklinten blev högerns favoritblomma. Idag dyker rågen upp som whisky i Vörå och bevaras för framtiden i det stora Domedagsvalvet på Spetsbergen. Boken är illustrerad av Herta Donner.

Recensioner

Fackboksformen passar Luther. Hon närmar sig rågen från flera olika perspektiv, och texten är begriplig och intressant också för den som ställd inför en åker knappt kan identifiera sädesslaget. Luther berättar med inlevelse, utan att det speciella glättiga och stundtals påfrestande tonfall som ibland förekommit hos karaktärer och berättare i hennes romaner tar över. Som läsare får man en hel del att tänka på, för oundvikligen kommer boken in på stora frågor som biodiversitet, hållbar utveckling och framtidens mat.
Christa Lundström, Hufvudstadsbladet

I den här boken lyckas den finska författaren och biologen Annika Luther göra den oansenliga rågen till en fascinerande huvudperson. Trots att texterna är faktaspäckade flyter de på lätt och man dras med i berättelsen.
Helena Sjöblom, BTJ

Det finns vissa likheter mellan den finlandssvenska romanförfattaren och biologen Annika Luthers nya populärvetenskapliga bok Rågen en spretig historia och Patrik Svenssons megasuccé Ålevangeliet från 2019. Båda skriver fram en kulturhistoria med fokus på icke-mänskliga aktörer. Båda gör det med en nyfiken och ibland poetisk författarröst som leder läsaren till oväntade platser och insikter om ekologiska relationer.
Amelie Björck, Aftonbladet

Sammanfattningsvis kan boken sägas vara intressant och lärorik även för den erfarna jordbrukaren, och dessutom är den utmärkt lättsam sommarläsning.
Nicolas von Kraemer, Landsbygdens folk

 

Luther ger också generöst med utrymme åt andra röster. Boken är en riktig skattkista vad citat på temat råg beträffar. Litteratur, kultur, konst, politik sfärerna där rågen satt sina spår är många och Luthers förmåga att nosa sig till dem är imponerande. Ytterligare en dimension tillför dottern Herta Donners illustrationer. Här framträder grödan som grafisk form. Forskare och bemärkta personer i rågens historia får bokstavligen ansikten och det nationalromantiska stråket både framträder och främmandegörs i flera av illustrationerna.
Freja Rudels, Åbo Underrättelser
 

Rågen. En spretig historia

12.00 € 32.00 €

Köp