Annika Luther

Rågen. En spretig historia

Rågens kulturhistoria från forntid till nutid

Människans dagar är som gräsets, flyktiga och sedan plötsligt över, just som allt börjat rulla på så bra.

Gräsättlingar försörjer mänskligheten, ris, vete och majs är alla gräs. Rågen, från början ett turkiskt ogräs, blev så småningom nationalsymbol i Finland. Rågen har besjungits i dikten och svedjebruket har avbildats i konsten. Under ljusa sommarnätter kunde älskande par gömma sig i den höga rågen. I verkligheten har rågskördarna varit avgörande för folkets överlevnad. Det märktes inte minst under den stora hungerkatastrofen 1867-68. Fortfarande håller rågbrödet ställningarna och än idag bakar folk surdegsbröd av alla krafter.

Rågen. En spretig historia är både en fackbok och en spännande berättelse. Annika Luther skriver om kapprustningen mellan gräs och betande djur, om forskarna som svalt ihjäl hellre än att äta sina värdefulla frön, om missväxt och hungerår och om varför rågens följeslagare blåklinten blev högerns favoritblomma. Idag dyker rågen upp som whisky i Vörå och bevaras för framtiden i det stora Domedagsvalvet på Spetsbergen. Boken är illustrerad av Herta Donner.

Recensioner

Fackboksformen passar Luther. Hon närmar sig rågen från flera olika perspektiv, och texten är begriplig och intressant också för den som ställd inför en åker knappt kan identifiera sädesslaget. Luther berättar med inlevelse, utan att det speciella glättiga och stundtals påfrestande tonfall som ibland förekommit hos karaktärer och berättare i hennes romaner tar över. Som läsare får man en hel del att tänka på, för oundvikligen kommer boken in på stora frågor som biodiversitet, hållbar utveckling och framtidens mat.
Christa Lundström, Hufvudstadsbladet

Rågen. En spretig historia

32.00 €

Köp