Konsten att inte hitta sig själv på Bali

Konsten att inte hitta sig själv på Bali

Yoga i Indien, ayahuasca i Holland, tarmsköljning på Bali. Ibland leder självhjälpen till totalkollaps. Zandra Lundbergs debut Konsten att inte hitta sig själv på Bali är en bok som roar och oroar.

Poddar, böcker, self compassion, retreat, detox. Vad anser du om självhjälpsvärlden i dag, Zandra?

– Jag gick vilse i självhjälpsvärlden. Det tror jag är lätt att göra då mycket låter vettigt och rimligt, men för mig blev det en usel cykel av ”nästa kurs, nästa bok, nästa behandling, nästa guru ska hjälpa mig att hitta mig själv och ge mig själsro”. Jag har inget emot självhjälp i sig, i måttliga doser, även om den världen också har sina tveksamma sidor. Men vem eller vad har å andra sidan inte tveksamma sidor?

Hur fungerade den för dig?

– Rätt uselt, med tanke på att den tog mig i handen och guidade mig mot mitt livs värsta krasch.

Om du sammanfattade boken med en känsla, vilken skulle det vara?

– Sårbar.