Minnets makt

Julia Korkman har skrivit en bok om minnet, och hur skrämmande opålitligt det kan vara. I boken Minnets makt – berättelser från rättssalen går Korkman igenom ett stort antal rättsfall, från 1600-talets häxprocesser till kända fall från senare tid, som Bodommorden och mordet på Olof Palme. Även fallet med Anneli Auer tas upp i boken.
Vi börjar med Julia, vem är hon? Hon har ett längre cv än de flesta av oss. Julia är en internationellt erkänd rättspsykolog och forskare. Hon har jobbat som sakkunnig i brottsutredningar, förhör och rättsfall och specialiserat sig på vittnesmål och deras tillförlitlighet. Hon har också utbildat poliser, domare och social-och hälsovårdspersonal och jobbat på HUS rättspsykologiska enhet för barn och ungdomar. Hon sjunger också. Och nu har hon skrivit sin första bok.
Hur medveten är du om att din bok får oss att ifrågasätta oss själva och våra minnen?
– Jag tror det är hälsosamt för folk att ruskas om lite ifall de gått och trott att minnet är pålitligt, och jag hoppas att de personer som i sitt yrke handskas med folks minnesbilder blir mer varsamma.
Vilket är ditt starkaste kollektiva minne?
– Ett av de tidigaste torde vara avrättningen av Nicolai Ceaușescu, som chockerade mig då den visades på tv-nyheterna en julhelg i min barndom år 1989. Jag har också minnesbilder av diskussionerna som följde och att människorna som intervjuades på tv:n var så glada.
Du har jobbat med grymma fall, hur gör du för att bevisen och förhören inte fastnar i ditt minne och börjar spöka?
– Jag tror att fokus på sak utgör en skyddande faktor. Arbetar jag med ett fall ligger fokus på att göra min bedömning så evidensbaserat och väl som möjligt. Vissa fall tränger dock igenom intellektets skyddsmur. För mig var fallet Kevin ett sådant.