S&S program på Bokström

Ta del av 60 samtal med författare under tre dagar. Gratis hemma i din egen soffa.

När?
4–6 december, livesändningar varje dag klockan 9–19.

Var?
bokström.fi

 

Fredag

4.12 kl. 9.00
Där tiden stannat
Vad är det som lockar författare att återvända till uppväxtorten och använda den som miljö i romaner?
Medverkande: Maria Grundvall, Karin Collins, Ulrika Hansson
Moderator: Micaela Röman
Arrangör: Schildts & Söderströms

4.12 kl. 9.30
Fantasin blir vår räddning
Det vi inte kan tänka, kommer aldrig att kunna förverkligas. Därför är fantasin ett av våra viktigaste verktyg för en bättre framtid. Två mästare i fantasi delar med sig av sina bästa tekniker för att kickstarta kreativiteten.
Medverkande: Karin Erlandsson, Malin Klingenberg
Moderator: Janina Orlov
Arrangör: Schildts & Söderströms

4.12 kl. 12.00
Problematiska pappor
Den fiktive pappan i Adrian Pereras roman Pappa, gör sitt bästa men det blir inte alltid så bra. Adressaten till Otto Gabrielssons Vildhavre, verkar försöka göra sitt sämsta och lyckas med det.
Adrian Perera, Otto Gabrielsson
Moderator: Pia Ingström
Arrangör: HBL, Förlaget M, Schildts & Söderströms

4.12 kl. 12.30
Otrohet i vardagen
Jagberättaren i Hannele Mikaela Taivassalos bok I slutet borde jag dö reflekterar över sitt liv som älskarinna till en gift man. Philip Teirs roman Jungfrustigen handlar om en gift man som inleder en relation med en annan kvinna. Hurdan är egentligen den oerhörda och omvälvande upplevelsen av otrohet i folks liv?
Hannele Mikaela Taivassalo Philip Teir
Moderator: Pia Ingström
Arrangör: HBL, Förlaget M, Schildts & Söderströms

4.12 kl. 13.00
Festlig prisgala 2020
Mikael Lybeck-priset och Vanessapriset delas ut. Årets finlandssvenska bokhandlare utses och dessutom avslöjas Den bästa romaninledningen i HBL:s pristävling!
Arrangör: Finlands svenska författareförening, Vanessastiftelsen och Förlaget M, Schildts & Söderströms, HBL

4.12 kl. 13.30
Unga kvinnor som stör
Måste man ta ansvar och hur ska en kvinna ta plats? I Josefin Soncks, Hanna Ylöstalos och Michaela von Kügelgens romaner Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren, Silver och Nationen skildras unga, uttråkade kvinnor med livlig fantasi. Ett samtal om maktförhållanden och längtan efter frihet.
Josefin Sonck, Hanna Ylöstalo, Michaela von Kügelgen
Moderator: Catariina Salo
Arrangör: Förlaget M, Schildts & Söderströms

4.12 kl. 14.30
Humor på scen och i bok
Axel Åhman och Josefin Sonck om att vara rolig på scen och mellan två pärmar. Hur förändras uttrycket när en inte kan jobba med kropp, tonfall, gester och mimik utan enbart med ord. Författarna ger också tips om sina favoriter inom genren humor.
Axel Åhman, Josefin Sonck
Moderator: Peppe Öhman
Arrangör: Schildts & Söderströms
4.12 kl. 15.00
Skrämselhicka
Vålnader och våld, varför älskar vi att bli skrämda av vår lektyr? Kan det vara ett sätt att rymma från världens riktiga fasor? Och var hittar författarna inspirationen till allt som skrämmer oss? Spänningsförfattarna Eva Frantz och Otto Donner diskuterar och berättar om sina inspirationskällor.
Eva Frantz, Otto Donner
Moderator: Janina Orlov
Arrangör: Schildts & Söderströms

4.12 kl. 17.30
Mot stjärnorna med Marcus Rosenlund
Vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund debuterade med en bok om vädret som blev en stor succé. Nu tar han oss på en färd ut i universum. Han berättar om ekot efter Big Bang, om hur det första ljuset tändes, och om hur allt en gång kommer att ta slut.
Marcus Rosenlund
Moderator: Peik Henrichson
Arrangör: Schildts & Söderströms

4.12 kl. 18.00
I terapisoffan: Böjas men inte knäckas
Var hittar vi motståndskraft när livet drabbar oss med full styrka? Hur uthärdar vi vardagens kriser? Christa Mickelsson, Sofia Torvalds och Katarina Gäddnäs samtalar kring resiliens – förmågan att tänja och studsa tillbaka.
Christa Mickelsson, Sofia Torvalds, Katarina Gäddnäs
Moderator: Katarina Fagerström
Arrangör: Fontana Media och Schildts & Söderströms

4.12 kl. 18.30
Vi minns Claes Andersson
Katriina Kuusi, änka efter Claes Andersson och Anna Friman, litterär chef, berättar om arbetet med urvalet av Claes Anderssons egna favoriter. Vilken bild förmedlar urvalet av hans poesiskatt? Kuusi är även intervjuad i Riitta Kylänpääs biografi över Andersson, ”minnets mytoman”, ett ärligt porträtt av en motstridig och lyskraftig poet.
Medverkande: Katriina Kuusi
Moderator: Anna Friman
Arrangör: Schildts & Söderströms, Förlaget M

Lördag

5.12 kl. 10.00
Skriva för alla åldrar
Sanna Tahvanainen och Eva Frantz pendlar mellan att skriva för vuxna och för barn. De ryggar inte heller tillbaka för skrämmande eller svåra ämnen i sina barnböcker. Möt författarna i en diskussion om att skriva för olika åldrar och hur det kan berika författarskapet.
Medverkande: Sanna Tahvanainen och Eva Frantz
Moderator: Yukiko Duke
Arrangör: Schildts & Söderströms

5.12 kl. 10.30
Kvinnor efter Katrina
Sally Salminens roman Katrina berättar om en kvinnas överlevnadsstrategier i skärgården inför sekelskiftet 1900. 1970-talets feminister levde ett annat liv men in grunden fanns många av sekelskiftets klass- och könsstrukturer kvar. Med avstamp i romanen och i Siv Storås biografi om Märta Tikkanen samtalar Ulrika Gustafson och Ebba Witt-Brattström om kvinnors levnadsvillkor men också om kärlekens förlösande makt.
Medverkande: Ulrika Gustafson och Ebba Witt-Brattström
Moderator: Mari Koli
Arrangör: Schildts & Söderströms.

5.12 kl. 11.00
Och där ute brinner världen
Claes Andersson, Gösta Ågren, Jörn Donner, Johannes Salminen och Leif Salmén har gått bort och Märta Tikkanen har slutat skriva. Finns det några finlandssvenska författare kvar som skriver politiskt/samhälleligt engagerade? Syns de gigantiska problem världen kämpar med i vår litteratur?
Medverkande: Merete Mazzarella och Rosanna Fellman
Moderator: Fredrik Sonck
Arrangör: HBL

5.12 kl. 11.30
Lyx eller basvara?
Poeten Tua Forsström, debutanten Victor von Hellens och författaren av poesi för barn Hanna Lundström berättar varför vi inte borde kunna leva utan poesi. De ger också smakprov på och tolkningar av sina egna favoriter ur varandras samlingar.
Medverkande: Tua Forsström, Victor von Hellens och Hanna Lundström
Moderator: Janina Orlov
Arrangör: Schildts & Söderströms

5.12 kl. 13.00
Skulle vi alla kunna samsas?
Merete Mazzarella, Gustav Björkstrand och biskop Bo-Göran Åstrand diskuterar oroväckande frågor i vår samtid. I samtalet ställs frågan om det alls går att mötas. Hur hamnade vi här, och är det möjligt att överbrygga polariseringen?
Medverkande: Merete Mazzarella, Gustav Björkstrand och Bo-Göran Åstrand
Moderator: Wivan Nygård-Fagerudd
Arrangör: Fontana media, Schildts & Söderströms och Ev. Luth. kyrkan i Finland

5.12 kl. 13.30
Normer och normbrott i den finlandssvenska litteraturen
En diskussion om gränser, språk, normer och normbrott i finlandssvensk litteratur. Hur väl speglar den finlandssvenska litteraturen mångfalden i vår samtid? Vem får skriva och om vad?
Medverkande: Maïmouna Jagne-Soreau, Minna Lindeberg, Zinaida Lindén & Hannele Mikaela Taivassalo
Moderator: Rita Paqvalén
Arrangör: Finlands svenska författareförening & Kultur för alla

5.12 kl. 15.30
Heja flickor
Om hästboksgenren och vad författaren kan göra inom dess ramar, samt hur litteraturen kan nyttjas till att lyfta fram flickor och stärka deras självförtroende.
Medverkande: Peppe Öhman och Wilma Möller
Moderator: Janina Orlov
Arrangör: Schildts & Söderströms

Söndag

6.12 kl. 9.00
Skapelseprocesser
Otto Donner arbetar som grafiker och nu även författare. Axel Åhman har skapat både musik, komedi och teater innan författardebuten i år. Ett samtal om att skapa i olika genrer och material, i grupp och ensam. Hur ser de på framtiden för de kreativa branscherna?
Medverkande: Otto Donner & Axel Åhman
Moderator: Micaela Röman
Arrangör: Schildts & Söderströms

6.12 kl. 11.30
Passion på höga och låga varv
I Josefin Soncks debutroman går Klaras passion för chefen överstyr, hon blir besatt. Philip Teirs roman handlar också om passion, men av ett stillsammare slag som trots det förändrar allas liv. Ett samtal om passionen som stärkande och förödande kraft.
Medverkande: Josefin Sonck & Philip Teir
Moderator: Peppe Öhman
Arrangör: Schildts & Söderströms

6.12 kl. 15.30
Kalejdoskopet
Historikern Henrik Meinander är känd för sin förmåga att visa på överraskande samband och utvecklingslinjer. Nu ger han en färggrann och dynamisk bild av det han kallar Finlands långa 1900-tal från slutet av 1800-talet fram till 2010.
Medverkande: Henrik Meinander
Moderator: Peik Henrichson.
Arrangör Schildts & Söderströms

6.12 kl. 16.00
Terapisoffan: Outgrundliga män
Anders Larsson och Peter Sandström har i varsitt långt författarskap utforskat mansblivandet. Hur växer en från gosse till man, vad är det som sker på vägen och hur fungerar män? Kunde en trixa med utvecklingsprocessen för ett bättre resultat?
Medverkande: Anders Larsson & Peter Sandström
Moderator: Katarina Fagerström
Arrangör Schildts & Söderströms

6.12 kl. 17.30
Inkludera och integrera
Luckan integration arbetar bl.a. med integration på svenska. De ger nu ut den flerspråkiga boken I Finland på svenska, red. Wivan Nygård-Fagerudd, som ger en inblick i hur det är att som inflyttad studera, jobba och vara förälder på svenska i Finland. Aapo Roselius har skrivit om hur det gick till då karelare omplacerades under och efter andra världskriget på svenskspråkiga orter. Anna Lena Bengelsdorff har som privatperson arbetat med dagens flyktingar som tagit sig till Finland, och gett ut två böcker om flyktingar. Varför är det så viktigt att inkludera och integrera? Vad kan vi lära oss av historien på den här punkten?
Medverkande: Wivan Nygård-Fagerudd, Aapo Roselius och Anna-Lena Bengelsdorff.
Moderator: Peik Henrichson.
Arrangör: Luckan integration, Schildts & Söderströms, KilaBok

6.12 kl. 18.00
Familjen som litterärt laboratorium
Peter Sandström och Heidi von Wright gräver där de står. Båda finner stoffet för sina höstböcker på nära håll, i familjen. Ett samtal om det svåra och självklara i att skriva om sina allra närmaste, oavsett om slutresultatet blir autofiktion eller fiktion.
Medverkande: Peter Sandström & Heidi von Wright
Moderator: Wivan Nygård-Fagerudd
Arrangör: Schildts & Söderströms

6.12 kl. 18.30
Humorgruppen KAJ
En minishow för hela familjen. KAJ pjasar akustiskt.
Medverkande: Kevin Holmström, Axel Åhman & Jakob Norrgård
Arrangör: Svenska kulturfonden