Jan-Erik Andersson

Wow

Åsikter om finländsk arkitektur

"Lådan är inne igen" säger arkitekten och chefredaktören för tidskriften Arkkitehtilehti Jorma Mukala i en diskussion om ett kommande Guggenheimmuseum i Helsingfors. Konstnären och doktorn i bildkonst Jan-Erik Andersson känd i världen för sitt bladformade helhetskonstverk och Life on a Leaf, ett hus i Åbo som också är hans hem, planerat och förverkligat tillsammans med arkitekt Erkki Pitkäranta tycker annorlunda!  
"Vi behöver en arkitektur som är baserad på färg, fantasi och överraskningar. Bland finländska arkitekter har ordet Wow-arkitektur fått en negativ klang. Men jag tror att arkitekterna borde lära sig just precis det att skapa byggnader som får betraktaren att säga Wow!", säger Andersson. 
Ett sätt att göra detta är att ta med konst och konstnärer för att utforma byggnaderna till överraskande helheter där ornamentik och konstnärliga inslag genomsyrar hela byggnaden, även dess form. 
Andersson gör en resa börjande från Tölöviken till olika byggnader i Finland och utomlands där han träffar arkitekter, självlärda byggare och även beslutsfattare för att diskutera varför vår byggda miljö är så steril, tråkig och likformad. Andersson påstår att det inte primärt handlar om pengar, utan är resultatet av ett slappt och rigoröst tänkande och en arkitektkår som med en skråliknande pietet bevakar vad som ska anses vara god smak och vad inte. 

Recensioner

Jan-Erik Andersson vill se glad arkitektur i stället för den finländska grå minimalism. Nu vädrar han sina tankar i en bok. Andersson skriver med flyt och glimten i ögat.
Henrik Othman, Österbottens Tidning

Åbokonstnären Jan-Erik Anderssons nya bok är en känga mot den ensidiga arkitektursyn som dominerar i Finland i dag.
Heidi Hakala/SPT

Wow
Slutsåld