Musikens roll i Linda

Musik är som en tidskapsel. För mig kan det fungera så, att en gammal favoritlåt får mig att resa decennier tillbaka i tiden, får mig att för en stund återuppleva känslor som fyllde mig den gången jag hörde just de melodislingorna om och om igen.

Romanen Linda utspelar sig mellan sent 80-tal och tidigt 00-tal, den är fylld av verkliga platser och händelser – och av musik från den tiden. Låttextcitaten fungerar förstås som tidsmarkörer, men mera än det finns de i romanen eftersom musiken är så viktig för några av romanfigurerna. För dem kan musiken och texterna beskriva känslolägen bättre än de själva kan. Det var i samband med att jag en gång presenterade romanen ”Batman bor inte här längre”, som en ung kvinna berättade att hon hade saknat en lista på alla låtar som fanns inskrivna i texten. Den romanen utspelade sig i första hand under sent 70-tal, och all musik som omtalades var helt obekant för henne.

Vilken fin idé, tänkte jag, så nu har jag samlat alla låtar som på ett eller annat sätt spelar en roll i romanen, och skapat en Spotify-spellista av paketet.

Jag hoppas den ger någon läsare en bonusupplevelse.

Tomas Jansson

Lyssna på Spotify-spellistan här
Läs mer om romanen Linda här

9789515244154