Eva-Stina Byggmästar

Älvdrottningen

"Och jag sade sweethearts jag sade rosor

jag sade sweethearts och jag sade rosorna

det är så ljust här inne det måste vara rosorna

o, så mycket ljus och jag sade ljuvligt och

älskling dina ögon är rosor och jag sade din

mun är ... en ros o, låt mig får kyssa den igen

och jag sade du är en flicka och jag är en ros

och jag sade du är en ros och jag är en flicka och

jag sade flicka flicka flicka det kan inte bli

för mycket rosor inte sant älskling det sade

jag eller hur och sedan sade jag härligt och

underbart och ljuvligt jag sade det är så ljust

här inne det måste vara alla rosorna men

älskling ta in mer rosor och sedan sade jag

flicka flicka flicka det kan inte blir för mycket

rosor och sedan sade jag kyssar "

En stor och sinnlig diktsamling, en rosornas och kyssarnas bok, i närheten av Höga Visan. Eva-Stina Byggmästar skriver sig in i ett tillstånd av ren glädje. Språket är lekfullt, romantiskt, mödolöst så mycket kärlek till tillvaron att läsaren blir rodnande och hänförd men mest glad. Starkare än tidigare riktar sig Byggmästar till ett älskat du.

Recensioner

"Eva Stina Byggmästar är värd att kallas det svenska språkets Shakespeare. Ingen har gjort så plumpt vilda och vackert sensuella kärleksdikter som hon."

Anne Brügge, Hudiksvalls Tidning

Byggmästars förkärlek för ordassimileringar och ordavledningar, liksom hennes känsla för ordens musik, lockar till leende läsning.

Marit Lindqvist, Rapido

När den är som bäst, och det är den ofta, är diktsamlingen en frisk ansiktsdusch, en vitaminspruta rakt in i en förstämd vuxenvärld, som ett glädjetjut från en förträngd och frispråkig barndomsvärld där allt kan hända och händer.

Camilla Lindberg, Västra Nyland

Hon har mottagit flera pris för sin förmåga att ständigt nyskapa språket och gör ingen besviken i sin nya diktsamling. Byggmästar fortsätter på den glädjefyllda linjen, Älvdrottningen är en berusande kärleksförklaring från början till slut, från jaget till duet. Igen med en fullständigt sprudlande lek med språket.

...

Eva-Stina Byggmästar har en förmåga att hitta de minsta och friskaste beståndsdelarna i tillvaron, de oskyldigaste varelserna (flanellbarnet!), de grönaste skrymslen och göra läsaren medveten om världens oerhörda styrka, skönhet och skörhet.

Sofie Knutar, Jakobstads Tidning

Det lekfulla och uppsluppna blir ett nonsens på hög nivå, det är språkligt suveränt, kreativt så det knakar. Den exceptionellt goda hand som Byggmästar har med språket upphör inte att förbrylla och imponera.

Anna Möller-Sibelius, Vasabladet

Med nya Älvdrottningen tas steget tillbaka mot ett mer lekfullt språk fullt ut. Och dessutom: jag vet inte om jag någonsin har läst en så lycklig diktsamling. Byggmästars nya poesi strålar av förälskad, blommig kärlek.

Petter Bengtsson, Sundsvalls Tidning

Det är fråga om en obekymrad poesi som sjunger lättjans lov, hänger sig åt blommiga drömmerier och kurar i kärleksnästets krypin. Här finns inget annat än sällhet som svämmar över alla bräddar; en sapfisk kärleksoas i ett kvinnligt lyckorike, en ångande sinnlig midsommarnattsdröm utan jobbiga förvecklingar. Inga monster lurar under himmelssängen i denna rosenröda sagovärld av skrattfester, sammetshjärtan, månskenskurtiser och tebjudningar med humlor som serverar honungskakor.

...

Det är ett diktens drömland poeten manar fram, väl medveten om det utopiska i projektet, ett sensuellt språkparadis där man för en stund får lov att glömma allt för lustfyllda orgier i förföriska, förtrollande, bedårande och berusande ord.

Ann Lingebrandt, Norrköpings Tidningar

Ett ljus att lita på

...

Den är som en lek att läsa, full av kärlekslust, Eros och Agape i ett, själ och kropp, kyssar och längtan. Allt detta är gestaltat i språket som rusar fram, hastigt bultande som ett harhjärta, men man ser att det mejslats och putsats under ett liv och många år.

...

I detta fäster hon och låter växa en sensualitet som är glädjefylld och i viss mån trosviss. Läsaren följer orden, blomstren som växer, kärleksmötena i lek. Hon låter en mark växa sig tät av slingrande växter i alla former och färger: dikten är en pastoral och i de lyckligaste och mest obekymrade av kärleksmötena ljuder och lyser det lättsamt av rokoko ur de ornament och mönster ord och berättelse bildar.

Arne Johnsson, Aftonbladet

Byggmästar lyckas vara både ifrågasättande (queer) och ställningstagande (lesbisk), samtidigt som hon skriver en poesi som är så ljuvligt sällsamt sprakande att man skiter i alla fyrkantiga klassificeringsglosor.

Anna Hallberg, Dagens Nyheter

Och så fortsätter den så där, i rent överdåd, förbjuden överdrift, det svämmar över av kyssar och ljuvlighet. Man får inte göra så. Jo, det får man visst!

Marie Lundström, Kulturnytt, Sveriges Radio

Och det är just detta som är unikt med Eva-Stina Byggmästar livets lycka bärs storslaget fram i varje beskrivet backsmultron. Detta är en vacker, blomstrande och sinnlig samling dikter som skall dykas ned i och smakas på, snarare än läsas.

Filippa Lindholm, BTJ

Lättsam, lustfylld och språkligt suverän diktsamling.

BÅ, Löntagaren

Älvdrottningen
Slutsåld