Claes Andersson

Hjärtats rum – Valda dikter 1962-2012

Jag älskar dig med mina höstliga dimmor

»Ur det sällsamma mötet mellan nattviol och brännässla är ångesten sprungen», inledde Claes Andersson sin första diktsamling Ventil 1962. Mellan Ventil och den här bokens nyskrivna diktavdelning Jag älskar dig med mina höstliga dimmor ligger femtio är av poesi, sammanhållen av en stark röst och en utgångspunkt i våra gemensamma villkor. För att fira ett halvt sekel av dikter utkommer nu ett generöst urval på cirka 150 dikter: Hjärtats rum. Vännen och kollegan Tua Forsström står för urvalet.

Inre och yttre verklighet följs åt hos Claes Andersson. Han skriver om våra drömmar och vår längtan, kärleken, samhället, barnen, åldrandet, döden, musiken. Som den jazzmusiker han är återkommer poeten Andersson till riff och motiv, men alltid med en ny klang, en överraskande ton.

Claes Andersson hör till de poeter vars texter oftast tas till hjälp för att uttrycka personlig eller kollektiv förlust: en brukspoet i kärlek och sorg. Många av dikterna är moderna klassiker och blir nu genom Hjärtats rum tillgängliga på nytt.

Varsågoda: the best of Claes Andersson!

Recensioner

Detta är en bok varje människa borde ha
Tua Forsström har gjort ... en utmärkt selektion; personlig, sammanhängande och av genomgående hög halt ... Den nya volymen innehåller dessutom en helt nyskriven - och alldeles hudlöst vacker - samling.
Här finns så mycket man vill dela, så många lysande enskildheter
Erik Bergqvist, Hufvudstadsbladet

Jag har utomordentligt svårt att inte älska  Claes Andersson när han knäpper igång sitt mest mässande, patosfyllda och moralistiska diktjag.
Sebastian Johans, Ny Tid

 

Hjärtats rum – Valda dikter 1962-2012
Slutsåld